Deltidsformand: Nu får vi sat tal på vores værdi

Niels Pedersen Qvist, formand for Danske Deltidslandmænd, ser frem til at få sat kroner og øre på deltidslandbrugets værdi for samfundsøkonomien og livet i landdistrikterne.

Hvor megen vækst og hvor mange arbejdspladser bidrager danske deltidslandmænd med til samfundet? Det får 180 delegerede deltidslandmænd et bud på i denne weekend, når Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved Videncentret for Landbrug, præsenterer en samfundsanalyse af deltidslandbrugets værdi for samfundsøkonomien.

Det sker, når Landbrug & Fødevarers deltidsudvalg, Danske Deltidslandmænd, lørdag holder årsmøde 2014 i Middelfart.

Rapporten har været undervejs i et år, og på forhånd er Niels Pedersen Qvist, formand for Danske Deltidslandmænd, uhyre spændt på resultatet.

Skal styrke politisk

»Vi har ventet længe på rapporten, som vi håber vil kunne understøtte os i vores politiske argumentation om, at vi deltidslandmænd i høj grad er med til at bevare liv og arbejdspladser i landdistrikterne, og at vi yder et væsentligt bidrag til nationaløkonomien. Det skulle meget gerne være med til at give os mere vægt på Christiansborg, når vi kan dokumentere vores samfundsmæssige værdi, hvor stor en omsætning der ligger i gårdbutikker og landboturisme i brug af smed og tømrer, naturpleje, kødkvæg m.m. Vi har aldrig vidst det med sikkerhed, men fremover vil vi kunne dokumentere, at det ikke bare er noget, vi siger,« lyder det fra Niels Pedersen Qvist.

 

Ny valgstruktur

Niels Pedersen Qvist er også spændt på at få afprøvet den nye valgstruktur, som Danske Deltidslandmænd vedtog sidste år, og som nu skal stå sin prøve.

Ændringerne betyder bl.a., at hele deltidslandmændenes landsudvalg vælges på selve årsmødet, og at landsudvalget med formandskab slankes og går fra 20 til 14 medlemmer. »Den nye valgstruktur er noget af det, der bliver rigtig spændende i år. Der er givet og taget, og jeg håber, at alle vil bakke op om den struktur, vi er endt op med,« siger Niels Pedersen Qvist.

Formænd vælges direkte

I den nye valgstruktur vælges formand og næstformand, p.t. Niels Pedersen Qvist, LandboNord, og næstformand Tonny Hansen, Vejle Amts Familielandbrug, fortsat direkte på årsmødet. Begge genopstiller, og ingen modkandidater har så vidt vides meldt sig på banen.

De øvrige 12 medlemmer af det nye landsudvalg vælges nu også på årsmødet men i fire forskellige valglokaler: Ét for hvert af de fire regioner: Region nord, syd, midt og øst.

Fire fritvalgte

Hver region vælger tre medlemmer til landsudvalget: En fra Familielandbruget, en fra landboforeningerne, og, som noget nyt, en fritvalgt uden bestemt foreningstilknytning.

Det sidste er den mest markante nyskabelse, da det er et opgør med det hidtidige princip om helt ligelig repræsentation fra familielandbrugs- og landboforeninger. Det samlede antal delegerede skæres ned fra 180 til 154: Familielandbrug udpeger 70, landboforeninger andre 70. Dertil kommer 12 i landsudvalget og formandskabet på to.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle