Der er masser af kunder til prima-kød

Små udskæringer af det bedste kød i stedet for en kvart tyrekalv har givet masser af købere til Karsten og Jette Østergaard Hansens Angus-kød.

»Folk vil have små, portionsrette, individuelle udskæringer i en ensartet kvalitet - ikke kvarte dyr, de selv skal finpartere og hakke.«

Det fortæller kødkvægsavler og deltidslandmand Karsten Østergaard Hansen fra Kjærgaard Angus i Grønbjerg mellem Holstebro og Skjern, der ikke har problemer med at finde nok købere til sit kød. Men sådan har det ikke altid været. Da han begyndte for 20 år siden, troede han nemlig, at han skulle sælge masser af kød som kvarte dyr i grovpartering. Men det gik ikke ret godt.

»Vi kunne intet sælge til private, selvom vi havde noget rigtig godt kød fra Angus,« fortæller han. Og det overraskede ham. Men i dag ved han bedre.

»Folk vil ikke have så store partier. Dels skal de af med alt for mange penge på en gang - smertegrænsen ligger på 3.500 kr. pr. gang. Dels er så store partier ikke ret efterspurgt. Folk ved ikke, hvad de skal bruge store bovstege o.l. til,« fortæller han.

Populære grill-udskæringer

Vendepunktet kom, da Karsten og Jette nogle år efter på egen krop mærkede, hvordan det var at stå med en grovparteret tyrekalv derhjemme.

»Vi stod med alt det kød og vidste ikke, hvad vi skulle gøre ved det. Det var alt for besværligt at skære alting ud selv,« fortæller Jette Hansen.

Derefter ændrede de fuldkommen strategi. Og gik over til kun at sælge pistol grill-udskæringer fra bagenden, som består af det allerbedste af kødet - de møre bøffer og saftige stege plus lidt fars. Hele forenden hakkede de i fars, 8-10 pct., som hurtigt blev lige så populært som bøffer og stege. Og så fik de en slagter til at finpartere kødet, efter det var slagtet på slagteriet, så alt var i små portioner klar til brug. Og det gav pote.

»I dag kan vi sælge alt det kød, det skal være privat. Vi gør ikke noget for det - ud over vores hjemmeside, Og det giver 3.000 mere pr. ungtyr end til slagteriet,« siger Karsten Hansen. Han oplever, at folk er rigtig glade for udskæringer i aftensmad-størrelser, der er klar til at fryse.

»Vores kunder bestiller over mail og henter direkte hos slagteren, hvor de selv bestemmer udskæringen. Så vi har ikke meget besvær med det,« tilføjer han.

Altid samme høje kvalitet

Karsten Østergaard Hansen gør meget ud af, at kunderne altid får den samme, ensartede og høje kvalitet. Hver gang.

»Vi sælger kun kød til private fra ungtyre, som har samme klassificering og fedtindhold hver gang. De dyr, der ikke kan overholde det, lader jeg gå videre til slagteriet. For det er vigtigt for mig, at kunderne ved, jeg leverer det samme produkt hver eneste gang. De vil gerne betale prisen, når de ved, kødet er mørt og velsmagende. Og for mig er det tilfredsstillende, at kødet værdsættes i stedet for afsat som bulk,« pointerer han.

Kvierne sælges til avl, hvilket giver et par tusinde mere end slagtning, mens tyrekalvene slagtes som 12-13 måneders. Grill-sæsonen fra 1. april til september er højsæson - her slagtes to-fire tyre hver tredje-fjerde uge.

Karsten dyrker selv alt foderet på bedriftens 50 hektar med græs, roer, byg og byg/ært helsæd - derudover indkøbes kun lidt færdigfoder til tyrekalvene. Men økonomien bliver alligevel ringere og ringere.

»Dækningsbidraget pr. ammeko har ligget på små 4.000 kr. de senere år plus tilskud. Det har tidligere været noget højere - men omkostningerne til administration, rådgivning og kontrol er løbet løbsk de sidste to-tre år. Det er grotesk, at vi bureaukratiserer, mens de gamle østlande afbureaukratiserer. Fortsætter det sådan her, er der ingen, der har kødkvæg om fem år. Det orker man ikke,« mener Karsten Østergaard Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle