De store landbrugskommuner i Vestjylland har lært at løse sagerne hurtigt.

Fire til seks måneder. Så hurtigt går det nu med at få en miljøgodkendelse i mange af de store landbrugskommuner i Jylland. Det er dobbelt så hurtigt som for to år siden, og det skyldes ikke, at der er få sager. Det skyldes især Herningmodellen, som den blev døbt for et par år siden, hvor man begyndte at angribe sagerne på en helt anden måde end før. Og det har nærmest halveret sagsbehandlingstiden.

I praksis betyder det, at den kommunale medarbejder med ansvar for en miljøgodkendelse arbejder tæt sammen med den landbrugskonsulent, som landmanden har tilknyttet. Sammen dykker de koncentreret og uforstyrret ned i sagen. Dermed kan computerarbejdet klares på uger, og dertil kommer de lovbestemte høringer, som tager den tid de skal.

Godt samarbejde

Heidi Wentzlau, miljørådgiver hos SvineRådgivningen i Herning, glæder sig over samarbejdet.

»Vi har fået en enormt god løbende dialog mellem rådgivere, kommuner og landmænd,« siger hun.

Det vil sige, at kommunens sagsbehandler og landmandens rådgiver taler i telefon mange gange om dagen i den periode, sagen behandles. Det giver hurtig afklaring af spørgsmål, så man kan komme videre, og en god dynamik.

Kommunernes sagsbehandlere og landbrugets miljørådgivere mødes også en til to gange om året nu og drøfter, hvad der er på vej af regler, og hvad der går godt eller mindre godt.

»På den måde tilpasser vi løbende ansøgningsmaterialet til de relevante fokusområder og forsøger at lette den kommunale tilgang og overblik i vores ansøgninger,« siger hun og peger på, at det også skaber personlige relationer mellem os, som gør samarbejdet bedre.

I Herning Kommune glæder de sig også over, at miljøgodkendelserne nu går hurtigere.

Ifølge centerchef for Natur og, miljø er der sager kørt efter herningmodellen, der har taget 14 dage at sagsbehandle, plus høringer.

Speedede op

En af de kommuner, der har formindsket sagsbehandlingstiden allermest er Haderslev. I dag er sagsbehandlingstiden nede på 4,7 måneder, hvilket er 8,7 måneder hurtigere end året før.

»Jeg gik til valg på, at kommunen ikke skal være en stopklods for udvikling. Vores mål er, at det gøres på 100 dage,« siger borgmester H.P. Geil (V).

Også han fremhæver, at det er øget og tættere samarbejde mellem landboforeningen og kommunen, der gør, at det kan gå så stærkt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle