Det er ikke kun svinefolket, der kan smile i ’20

Økonomerne spår et godt 2020, ikke kun for svinekød, men også for mælk, æg, kartofler, frø, kyllinger og potteplanter.

Skyd nu lige den bjørn først«, lød facebook-kommentaren fra landmand Torkil Ørgård Kristensen, da landbrugsavisen.dk kort før jul skrev om en spritny prognose fra Københavns Universitet. Og mange af hans kolleger var på samme hold. At bevare pessimismen har nu altid været god landmands-stil.

Og vist kan prognosen gå galt. Det er som med vejrudsigter: Vi håner meteorologen, der ikke forudså regnen - men undvære hendes bud vil vi alligevel ikke. På samme måde har alle, der driver erhverv, brug for et økonomisk kompas, også selv om nålen ikke altid viser det rette.

Godt for andre end grise

Universitetsrapporten - der af en eller anden grund blev listet diskret ud torsdag før jul - lover også godt vejr for andre end svineproducenterne. Lad os med lidt tal tage en tur rundt til de forskellige sektorer:

Planteproducenterne, der blev ramt så hårdt af tørken sidste år, går fra plus 329.000 i 2018 til 1,7 mio. i 2019 og 1,1 mio. i 2020, hvis høsten bliver normal.

Både konventionelle og økologiske mælkeproducenter får »rekordresultater« i 2020 på henholdsvis 1,4 mio. og 1,6 mio. kr.

Der er, trods en ekstremt våd høst, »optimisme i kartoffelbranchen«, der når en samlet værdi på 2,3 mia. kr. i 2020.

Vi når »et nyt rekordniveau« for ægbranchen, der hurtigt har omstillet fra bure til skrabeæg og nærmer sig milliarden i 2020. Også for slagtefjerkræ ser det fornuftigt ud.

»Dansk frøavl er en bemærkelsesværdig succes«, skriver økonomerne. Frøavlerne har haft tre rigtig gode år, hvor produktionsværdien er steget med 82 pct.

Triste undtagelser

Der bliver kort sagt tjent det, økonomiformand Anders Harck så rammende kalder »rigtige penge« lige nu - og så hjælper det jo også, at rente- og swap-udgifterne er næsten halveret siden 2014. Og, jo, den der svinepest i Kina kan danske landmænd ikke tage æren af, men det er vel værd at notere, at på alle de andre områder skyldes de gode resultater noget så kedsommeligt som flid, sparsommelighed og talent.

Der er undtagelser. Det er ikke sjovt at være kalveproducent eller minkavler lige nu. De økologiske planteavlere er ramt af overproduktion, og det kan nemt blive meget værre. Endelig skal det med, at de nævnte tal er for store bedrifter med mindst to ansatte og før aflønning af ejeren. Pæne resultater, men højst på niveau med, hvad der kan tjenes andre steder.

Guardian i Vejen Mose

For et par uger siden kunne vi her fortælle, at New York Times var imponeret over det lave medicinforbrug hos svineproducent Søren Søndergaard. Også den indflydelsesrige britiske avis The Guardian har været på besøg i det sydjyske, hos Henrik Bertelsen og hans nabo Gill Andersen.

De to naboer er ikke helt enige i visdommen i at oversvømme Vejen Mose, fortæller de Guardian, der også er rundt til danske meningsmennesker fra Jørgen E. Olesen til Maria Gjerding. Jo, de ambitiøse danske klimamål bemærkes ude i verden.

Grisens ni liv

Når man spørger, nævner landmænd næsten altid to problemer som de værste: For lav indtjening og for dårligt image.

Det sidste har de tre svineproducenter bag Go Gris I/S gjort noget ved. Med bistand fra Plan Danmark har gården produceret ni informative videoer, der beskriver grisens liv fra fødsel til flæskesteg. Vi får det hele med, også kastration, soen i farebøjle og haleklip, fortalt af landmændene selv. Kig selv på www.go-gris.dk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle