Det globale mejerimarked sveder i sommervarmen

Retter vi blikket lidt længere bort, bliver billedet endnu mere broget. Kina er, efter måneders rekordimport, gået i stå. Dels er der i år en fornuftig vækst i egenproduktionen efter sidste års problemer, dels er der købt så meget ind, at noget nu søges reeksporteret.

Stort prisfald i New ZealandNew Zealand har haft et forrygende år med høje priser og kraftigt øget produktion. En stigende del af de newzealandske mejeriprodukter sælges på auktion på Global Dairy Trade (GDT), og en stor del til Kina.

Denne lidt giftige cocktail har over sommeren fået GDT-priserne til at falde. Ved den seneste auktion 15. juli faldt gennemsnittet for de udbudte varer således med 8,9 procent. GDT beregner et indeks for prisniveauet. Indekset toppede 4. februar i år ved 1.482 men er nu faldet tilbage til 961. Det er et fald på 35 procent og svarer til niveauet i december 2012, hvor mejerimarkedet var ved at rette sig efter en krise, der kulminerede i maj 2012.

Afhængig af KinaSpørgsmålet er imidlertid, om det, vi ser nu, er en global krise, eller om det er newzealænderne, der har et særligt problem. Noget tyder på, at den newzealandske afhængighed af det kinesiske marked er blevet så stor, at det lige nu lægger særligt pres på deres salgspriser. New Zealand er jo kendt for ikke at lægge på lager, og udsigten for den kommende sæson tyder på fortsat vækst i mælkeproduktionen.

Ved auktionen 15. juli solgte tre udbydere skummetmælkspulver af sammenlignelig kvalitet, nemlig Fonterra, DairyAmerica og Arla Foods. Her lå Fonterras varer 150 til 400 US-dollar pr. ton under de andre leverandører ved levering i september. For alle vigtige produkter gælder heldigvis også, at priserne er lidt højere ved levering senere på året.

Stigende eksport i USAI USA er markedet præget af stigende eksport og små lagre.

Selv om DairyAmerica på GDT-auktionen solgte amerikansk smør til 4.800 US-dollar pr. ton til levering i august, mens Fonterra kun fik 3.115 US-dollar for sit smør ved levering i september, så fortsatte prisen på spotmarkedet i USA med at stige og nåede efter auktionen op på 5.250 US-dollar pr. ton. Futuremarkedet i USA ligger også over GDT-prisen fra New Zealand i hele efteråret. Der er altså lagt op til import af smør til USA i stedet for eksport.

Stor produktion i EUI EU ligger indvejningen fortsat højt, og priserne er under pres.

Den negative tone i markedet rammer dog mest eksporten, medens ost og frisk mælk stiger eller holder niveauet. Lavere eksportpriser betyder dog også flere markeder, så selv om der er stor usikkerhed i sommervarmen, er det hele ikke negativt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle