Direktør: Manglende hænder koster griseliv i USA

Manglende arbejdskraft i amerikanske grisestalde koster ifølge avlsdirektør produktivitet og griseliv.

Siden 2019 er det gået i den forkerte retning for de amerikanske soholdere målt på en række produktionstal.

En af årsagerne er manglende hænder i staldene. Det mener Jim Long, der er direktør for det canadiske genetikfirma Genesus.

Han har på baggrund af observationer i amerikanske stalde og meldinger om udpræget mangel på arbejdskraft på slagterier og grisestalde vurderet, at produktiviteten fra 2019 til 2021 er gået tilbage med to-tre procent.

»Vi har kendskab til en enhed med 5.000 søer, der kun har syv ansatte. Det er produktionskatastrofe«, anfører han i sit nyhedsbrev.

Dødeligheden stiger hos både pattegrise og søer

Han henviser til data fra PigCHAMP, der opsamler produktionstal fra 280 gårde.

Her var der i 2019 13,1 levendefødte grise pr. kuld, og det steg til 13,41 i 2021. Alligevel er antallet af fravænnede grise pr. årsso faldet fra 24,56 til 24,51 grise. Faringsraten er i perioden faldet fra 83,18 til 82,39 procent. Dødeligheden hos pattegrisene efter faring er steget fra 14,55 til 16,22 procent.

Endelig er sodødeligheden, der også er steget i de danske stalde i de senere år, gået fra 11,83 til 13,67 procent.

Jim Long mener også, at mangel på arbejdskraft gør, at nye sostalde ikke bliver bygget, og ældre anlæg ikke bliver opstartet igen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle