DLG gav bud på næste års sorter

Sejet Planteforædling lagde rammer til DLG Innovation 2019, hvor der var rig mulighed for at finde kandidater til de sorter, der skal dyrkes til den kommende vækstsæson.

Sejet Planteforædling er kendt for gennem en lang årrække at have leveret nye sorter til landbruget. Sådan er det stadig.

For selv om Sejet - set i international sammenhæng - er en lille spiller på markedet for udvikling af nye sorter, er mere end 50 pct. af de hvedesorter, der dyrkes i Danmark, fra Sejet. I vårbyg er sorterne fra Sejet også blandt de foretrukne hos danske landmænd. Sorterne fra Sejet forædles nemlig, så de er tilpasset de danske forhold. Det har dog ikke forhindret, at en del af sorterne også er populære i udlandet.

På DLG Innovation 2019 kunne man se og høre om de sorter, som DLG markedsfører til den kommende sæson.

Gulrust i hvede

Modtageligheden for gulrust kan blive afgørende for sortsvalget i vinterhvede til den kommende sæson. To af de sorter, som har været angrebet, er Benchmark og Sheriff fra Sejet.

»Benchmark har været på markedet i 6-7 år og bliver formentlig ikke dyrket på så mange hektar til næste år. Vi har dog et par lovende sorter på vej, som giver højere udbytter, og som derfor kan blive dens afløser«, siger Henning Jakobsen, underdirektør, DLG Fyn.

Han mener især, at tre DLG-hvedesorter er interessante. Det er Kvium, Drachmann og KWS Extase. Ser man et år længere frem i tiden, mener han, at sorter som Heerup og LG Skyscraper ser interessante ud.

Vagtskifte i vinterbyg

Når det gælder sortsvalget i vinterbyg til den kommende sæson, mener Henning Jacobsen, at de to-radede sorter Neptun og Valerie kan blive populære valg. Blandt nye boblere nævner han KWS-sorterne Kosmos og Patriot. Sidstnævnte sort kan dog først fås til sæson 2021.

I rug anbefaler Henning Jakobsen genvalg til KWS hybriderne med PollenPlus. Det kunne være KWS Livado, KWS Binntto eller KWS Serafino. Derudover mener han, at SU Arvid med et forholdstal på 110 også er et interessant bud.

I vinterraps mener Henning Jacobsen, at man bør dyrke hybrider, som kommer hurtigt fra start, og som derved bedre kan modstå angreb fra skadedyr, nu da det ikke længere er tilladt at bejdse udsæden med neonicotinoider.

Faktaboks

DLG Innovation

  • Sejet Planteforædling ejes af DLG.
  • Forædler korn og hestebønner.
  • Vært for DLG Innovation 2019, som blev holdt 19. og 20. juni.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle