DLG: Høje udbytter i vårbyg var den store overraskelse

DLG har modtaget 6 pct. mere korn end budgetteret i en høst med høje udbytter i det meste af Europa.

Trods en del dystre spådomme i den kølige forsommer blev kornhøsten 2015 en af de bedre, ikke mindst fordi vårbyggen overraskede alt og alle med rekordagtige udbytter - herunder DLG.

»Vårbyggen var markant bedre, end vi havde regnet med,« siger koncerndirektør Ole Christensen

De høje udbytter i vårbyg var stærkt medvirkende til, at DLG har modtaget cirka 6 pct. mere korn, end afgrødebudgettet forudsagde. Det gælder såvel Danmark som i de lande, DLG har afdelinger i, nemlig Sverige, Tyskland og de baltiske lande, hvor der i alt er rullet cirka 5 mio. ton korn ind på lagre og siloer.

Holder protein

»Med så højt et udbytte bliver proteinindholdet naturligvis en udfordring i maltbyggen, men ud af de cirka 400.000 ton, som vi har modtaget indtil nu, er kun nogle få partier dumpet på lavt proteinindhold,« siger Ole Christensen.

»Maltbyggen har generelt høj standard, og vi vil kunne opfylde de samme eksportkontrakter på maltbyg, som vi sædvanligvis gør.«

Derimod har svenske avlere af maltbyg måttet se cirka 60 pct. af maltbyggen blive konverteret til foderbunken som følge af for lavt proteinindhold. Den nærmere forklaring på det lave proteinindhold kendes ikke.

Få tab af havrerødsot

Hveden har i 2015 haft et mere gennemsnitligt år med varierende udbytter rundt i landet. Kvaliteten har generelt været bedre end forventet, vurderer Ole Christensen.

»Vores egne undersøgelser viser, at indholdet af svampe er lavt, og havrerødsot, som der har været alvorlige angreb af, har ikke givet så store tab, som det var frygtet,« siger koncerndirektøren.

DLG’s bedømmelse af hvedens proteinindhold til foder og brød lyder på middel til faldende - og det fra et niveau som i forvejen ikke er prangende.

»Vi har nogle dedikerede konceptavlere af brødkorn, som formår at dyrke brødhvede med højt proteinindhold, men det er svært,« siger Ole Christensen.

Hvad angår energiniveauet, viser DLG’s foreløbige målinger af hveden derimod en stigning på, hvad der svarer til 0,8 FE pr. 100 kg i forhold til 2014. Det samme tal for vårbyg ligger cirka 1,5 FE lavere end sidste år.

Priser er i bund

Danmark er langt fra det eneste land, hvor høst 2015 blev bedre end forudset.

Samme billede er set i andre lande, og i takt med at stadig større mængder af korn blev indlagret over det meste af Europa, blev det stadig klarere, at markedet var velforsynet. Det har resulteret i, at priserne fra et ret højt niveau er dykket hen igennem høsten.

»Vi har oplevet, at færre landmænd end sædvanligt har valgt at afregne deres korn. Men vi forventer, at prisen har nået bunden, og at den langsomt vil stige fra nu af,« siger Ole Christensen.

Som et delresultat af høsten noterer han sig, at Sejet-hvedesorten Benchmark, der er godkendt til B-hvede i Tyskland, topper sortsforsøgene med 11,1 ton pr. hektar.

»Især glæder vi os over, at sorten har givet udbytte på samme niveau i fremavlsmarkerne,« siger Ole Christensen.

Faktaboks

Høst 2015 

  • Prognosen for den danske høst 2015 lyder på 9,5 mio. ton
  • Det er den bedste høst siden 2009
  • Gennemsnittet for de seneste fem år er ca. 9,2 mio. ton

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle