Dobbeltdiskussion: Særlige EU-krav i krisetider og mangel på dyrevelfærd

Så skal vi i gang med mit første indlæg i LandbrugsAvisens debatserie. Jeg vil lægge ud med at fortælle om to aktuelle emner, som vi beskæftiger os med i parlamentet: obligatorisk reduktion af landbrugsvarer i krisetider og behovet for bedre dyrevelfærd og mere grøn omstilling.

De fleste faste læsere af LandbrugsAvisen vil vide, at jeg sidder i både Europa-Parlamentets landbrugsudvalg og klima- og miljøudvalg.

Derfor er jeg meget af tiden dybt begravet i forhandlinger om landbrugsreformen. Om lidt vil jeg fortælle om en af de svære diskussioner i forhandlingerne. Først skal det dog handle om, hvordan vi får grønnere landbrug i Europa.

Da jeg sidder i miljø- og klimaudvalget, arbejder jeg nemlig en del med, hvordan vi omstiller vores landbrug til at levere på målet om klimaneutralitet i 2050.

Netop det er Arla for nylig kommet med en række anbefalinger til. I en ny rapport, som jeg var med til at lancere i Parlamentet, giver Arla flere råd til, hvad både landmænd og politikere skal gøre for at imødekomme efterspørgslen på bæredygtige produkter.

I udspillet lægges der eksempelvis vægt på behovet for en fælles EU-standard for bæredygtighed. Ligeledes fremhæver rapporten nødvendigheden af, at den bæredygtige omstilling støttes af EU. Ellers bliver priserne på mælkeprodukter for høje.

En anden pointe i rapporten er, at landmænd skal forbedre dyrevelfærden. Det overraskede mig en smule, at det budskab fyldte så meget i udspillet, da kvæg og grise i Danmark har det langt bedre end andre steder i EU, men det er en vigtig prioritet for forbrugerne, og derfor giver det mening, at vi landmænd styrker velfærden for dyr.

Der er ingen tvivl om, at vi landmænd skal blive grønnere og styrke dyrevelfærden. Selv om rapporten giver en række forslag til forbedringer, især for mælkeproduktion, synes jeg, at det vil være interessant at have en debat om, hvordan vi bedst muligt opnår klimaneutralitet i 2050 og kan forbedre den allerede høje dyrevelfærd, vi har i Danmark.

Så bevæger vi os videre til en vigtig diskussion i landbrugsudvalget. Det drejer sig om særlige EU-krav i krisetider. Mere præcist: Obligatorisk reduktion af udbuddet på kriseramte landbrugsvarer. Formålet er at holde priserne kunstigt høje oppe i krisetider. Man kan dels belønne de landmænd, der frivilligt reducerer deres produktion, dels pålægge landmænd, som ikke reducerer, økonomiske sanktioner.

Sådan et system leder tankerne hen på det gamle kvotesystem, som heldigvis blev afskaffet.

Venstres holdning er, at det ikke giver nogen mening alene at reducere produktionen i EU, da europæiske producenter konkurrerer på et globalt marked, som ikke vil blive ramt af de samme begrænsninger.

Tvungen reduktion rammer de højeffektive producenter hårdt. De er afhængige af at sælge store mængder landbrugsprodukter videre.

Derfor arbejder jeg for, at produktionsbegrænsning enten fjernes fra regelsættet, eller at det bliver en frivillig ordning for medlemsstaterne. Mens jeg er imod obligatoriske EU-krav i krisetider, er andre mere for denne tilgang. Så kom gerne med din mening, og lad os få en god debat.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle