DONG er interesseret i vindmøller i skove

I Sverige er der planer om at opføre 200 vindmøller inde i de sydsvenske skove. DONG Energy ser også potentiale for skovvindmøller i Danmark.

Der kan være udsigt til både en ekstra indtjening, men også til at forbedre den grønne samvittighed for de landmænd i Danmark, der kan kalde sig skovejere. I hvert fald hvis Danmark beslutter sig for at kopiere en svensk idé om at opføre vindmøller i skovene.

De svenske planer om skovvindmøller er opstået, fordi vindmølleteknologien nu er så udviklet, at det er muligt at bygge højt nok til at sikre sig frihøje for trætoppene. Samtidig viser foreløbige svenske undersøgelser, at der, når man kommer op i en højde af omkring 100 meter over jordens overflade, kan være næsten lige så megen vind inde i skovene som til havs. Fordelen ved at bygge i skoven er desuden, at man slipper for naboproblemer med støj og synsindtryk.

"Vi ser en række fordele ved skovvindmøller. Ikke kun bliver naboproblemet løst, men det er også markant lettere og billigere at vedligeholde vindmøller der er placeret i en skov, end vindmøller der er placeret til havs," siger Per Holmgaard, direktør for DONG Energy Renewables.

Alligevel er der dog ikke snarlig udsigt til, at de danske skove skal bebygges med vindmøller.

"Problemet, som vi ser det, er dog stadig udfordringen ved at bygge højt nok. Man skal jo mindst 30 til 40 meter over trætoppene. Men hvis det problem kan løses, kan det da bestemt være interessant at kigge på, også herhjemme. Men i forhold til Sverige er potentialet herhjemme slet ikke lige så stort. Sverige har nogle enorme skovområder, som vi slet ikke kan matche her i Danmark," siger Per Holmgaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle