Drømmen blev knust i Ukraine

Christian Jørgensen har sendt 16 mio. kr. til bedrifter i Ukraine, men er blevet snydt af en ukrainsk medarbejder, der arbejdede på hans gård i Østjylland - korruption gør det svært at redde stumperne.

For den jyske landmand Christian Jørgensen er der milevidt fra solskinsdagen i juli sidste år til hans fortvivlede situation i dag.

For et halvt år siden trillede han og medhjælpere på otte dage de 2200 km ad landevejene fra Horsens til Ukraine med fem nye John Deere-traktorer med fire nye roeoptagere på slæb. Dernede gjorde han forfærdende opdagelser.

Hvad Christian Jørgensen troede skulle være et eventyr med landbrug i Ukraine er endt i et mareridt med risiko for økonomisk ruin, chikane og endda med mordtrusler.

Ungkarlen Christian Jørgensen, der har slidt hele livet og aldrig brugt mange penge på sig selv, troede det bedste om andre mennesker og er blevet så læsterligt snydt. Med sine iværksætterdrømme ønskede han at gøre en forskel, gerne ved at investere og forbedre landbruget og levevilkårene i ØstEuropa. Det blev så i Ukraine, han forsøgte sig, mest fordi han på sit landbrug ved Horsens havde haft gode erfaringer med ukrainske medhjælpere og forstod, der var en opgave at udføre.

På den hårde måde har Christian Jørgensen måttet sande, at der er opgaver, man ikke skal give sig i kast med uden virkelig sagkyndig bistand.

Til skræk og advarsel

Frem for at holde lav profil har Christian Jørgensen valgt at stå frem, til skræk og advarsel for andre landmænd. Christian Jørgensen kæmper lige nu dagligt for de næsten knapt 16,5 mio. kr., han har sat i landbruget i Ukraine. Nu er hans bitre erfaring bagefter, at det er næsten umuligt at trænge igennem et retssystem, der har helt andre traditioner end det danske.

"Kun fordi der i Danmark er mindst 100 mennesker, der beder for mig, kan jeg kæmpe," siger Christian Jørgensen via mobiltelefonen fra Ukraine, 200 km sydvest for hovedstaden Kiev. Han er stærkt troende, og visheden om, at Gud vil hjælpe, holder ham oppe i perioder, hvor han knapt kan spise, og hvor han om natten ligger i sin seng med rysteture. Fraværet af fjernsyn giver timer til daglig læsning i Bibelen, hvor han finder trøst.

Oleg snød

Endnu mens Christian Jørgensen drev sin gård på 85 hektar med svin i Østjylland, startede han i juli 2004 med at leje 500 hektar jord. Det gav til investering i et tidligere landbrugskollektiv - et af de små på 1.385 hektar - i et A/S med sin tidligere ukrainske medhjælper Oleg G. (red: navnet er redaktionen bekendt), der blev kompagnon i et fælles A/S med et indskud på 10.000 kr.

Siden kom der en naboejendom til, så der i alt skulle være 4200 hektar, men realiteten er, at der kun er 3100 hektar. Det er ikke det værste, for Christian Jørgensen opdagede i oktober sidste år, at han ikke, som han troede, har skøde på de to ejendomme med 1400 kreaturer, maskiner, 20 traktorer og 20 lastbiler.

For et års tid siden solgte Christian Jørgensen sin ejendom i Østjylland og anslår, at alle pengene er sendt til Ukraine, rundt regnet en mio. kr. hver anden måned eller 16 mio. kr. Herhjemme har han stadig en mindre gård, hvor faderen stadig bor.

"Lige nu ser det sort ud, men jeg har en god bankforbindelse i Danmark, så jeg har penge til at så til til foråret og kan måske redde noget," siger Christian Jørgensen. Beregningerne lød på, at alene salg af korn og sukkerroer ville gøre Christian Jørgensen gældfri på fire år.

Skjul og mordtrusler

Det piner Christian Jørgensen, at han knapt har penge til at betale den ganske vist beskedne løn til de 150 ansatte. Før han kom til, fik de ikke løn i 10 år, men levede alene af at dyrke den halve hektar omkring deres små bræddehuse med udhus, hvor der gik en gris, en ko og lidt fjerkræ. Christian Jørgensen vil stille folkene det alternativ, at de får en del af deres løn, eller han sælger malke- og ungkvæg. Så vil mændene være nødt til at forlade familierne og tage arbejde i byen.

Christian Jørgensen tror, det kan få folkene til at lægge pres på Oleg, så han stopper chikanen, der ifølge den østjyske landmand har ført med sig, at han i en periode har måttet skjule sig i Danmark, og også mod faderen har der indirekte været trusler på livet - meldinger, som er kommet via ukrainske medhjælpere i Danmark. Det siges, at prisen for at få udført et mord er 1000 Euro, fortæller Christian Jørgensen.

Fuldmagt til svindel

"Tanken med det hele var jo, at jeg skulle dele overskuddet fra driften med Oleg, men det ville han ikke vente på," fortæller Christian Jørgensen.

Han har siden efteråret opdaget, at en del af kornhøsten er solgt sort, og Oleg har puttet et par millioner i baglommen, 300 hektar med sukkerroer er forsynet med falske vejesedler, så Oleg har strøget tre mio. kr. fra sukkerroehøsten til sig selv. Det samme med en mio. liter brændstof. Pengene som var sendt til køb af bygninger og kreaturer, har Oleg selv taget og i stedet for lejet det. Maskinerne er ikke købt i farmens navn, som det var hensigten, men i Olegs, og nu lejer han dem ud til farmen og har hver måned lejeindtægt herfra.

"Listen er uendelig," siger Christian Jørgensen. Han fik hjælp af en advokat til at udfærdige en fuldmagt til Oleg, som ellers ikke kunne købe så meget som en pakke søm, medens han fungerede som driftsleder, men Christian Jørgensen er først bagefter blevet opmærksom på, at det skulle være indføjet, at Oleg ikke havde ret til at optage lån eller lave høstpantebreve, som han har gjort med sukkerroerne. Alene sukkerroerne har betydet, at der er leveret .000 ton gratis.

Nej til frit lejde

Christian Jørgensen opholder sig nu i Ukraine, men tør ikke overnatte på farmen. Hver dag kører han 200 km frem og tilbage mellem en by, hvor han har kristne venner, og farmen. Han har ekstra vagtmandskab på farmen, fordi han er bange for, der skal ske noget med de flere tusinde bilag, der beviser bedraget. Selv bor Oleg i et hus, som Christian Jørgensen tidligt forærede ham for det store "arbejde", han havde udført.

Nu har den østjyske landmand afsat den tidligere så betroede kompagnon, og Christian Jørgensen mener at have bevis for, at ukraineren har købt både cafeteria og et supermarked for de penge, der retteligt skulle være investeret i landbruget. Sms-beskeder er gemt, skrevet ud og oversat til ukrainsk, så politiet kan læse dem. De er i beredskab, hvis der, hvad Christian Jørgensen håber, kan køre en retssag. Oleg har nemlig ikke reageret på Christian Jørgensens tilbud om frit lejde, hvis han overfører pengene for 600 ton sukker, store mængder korn, alle traktorer og lastbiler i danskerens navn. Det ville give Christian Jørgensen penge nok til at komme videre, betale folkene fuld løn også til foråret uden at låne flere penge.

"Jorden her er fantastisk, sukkerroer og korn har et utroligt potentiale med rigtig pasning," siger Christian Jørgensen, der af sin lejeaftale på fem år har mulighed for at høste endnu tre gange. Hvis jeg kommer rimeligt ud af denne sag, så vil jeg nok fortsætte i Ukraine," lyder hans melding.

"Jeg kæmper dagligt for at finde politifolk, advokater og andre, som kan hjælpe mig - nogle, som er uvildige. Det sidste er det sværeste," siger Christian Jørgensen, der ser sig nødsaget til at søge hjælpen længere væk end i den nærmeste på by på størrelse med Horsens. Lige nu klynger han sig til håbet om, at borgmesteren i en større by i området med tættere kontakt til Ukraines præsident vil lytte til ham.

Gud vil hjælpe

At det haster lægger Christian Jørgensen ikke skjul på. Alene i denne uge er han chikaneret groft i forbindelse med salg af korn. Det ene politiopbud efter det andet har flere gange kontrolleret lastvognene ved vejen til hans ejendom, og han er sikker på, at hans tidligere kompagnon har en finger med i spillet.

"Jeg har lært på den hårde måde, at man selv skal være til stede på en bedrift i udlandet. Jeg mente jo, det ville være en fin forretning at investere i Ukraine, hvor man som landmand kan tjene det samme på en måned, som på et år i Danmark, for alt her er i fremgang, men jeg havde aldrig troet, at korruption er hverdag.

Derfor er mit eventyr endt som et mareridt, men jeg gør alt, hvad der står i min magt for også at redde gården hjemme, hvor min fader bor," siger Christian Jørgensen.

"Jeg har i mange år haft en fast tro på Gud, og selv om det er vanskeligt at bede om hjælp, så står der i Bibelen, at han VIL hjælpe. Det er den snor, jeg har at klynge mig til."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle