Drømmen om det gode liv som landmand

Egen bedrift er fortsat drømmen for mange unge under uddannelse.

Tæt på halvdelen af de cirka 200 unge fra landbrugsskolerne rakte hånden op, da de på mødet hos LMO for Fremtidens ledere blev spurgt, om deres mål var at drive egen bedrift.

»Det er en stor andel. Hvis halvdelen af dem, der rakte hånden op, ender som selvstændige, er det godt gået,« siger virksomhedskonsulent Rasmus Rieber Rasmussen, LMO, der som en del af sit job rådgiver kommende og nyetablerede landmænd.

»Det vigtigste er mavefornemmelse og budgetter,« fastslog Anna Dahl Nissen, en af de unge nyetablerede, på mødet, og Rasmus Rieber Rasmussen begynder samme sted, nemlig ved drømmen om det gode liv som landmand.

»Hvilken drøm har man? En stor produktion, selveje eller noget andet? Det skal man gøre sig klart, og dernæst kommer mulighederne for at opfylde drømmen, herunder de personlige kompetencer,« sagde rådgiveren.

Hvad betyder noget

Med hjælp fra rådgivere kan man screene sine muligheder for at nå frem til et realistisk beslutningsgrundlag, og først derefter kommer de finansielle overvejelser om at realisere drømmen.

»Skal det være 200 køer eller flere? Eller vil man noget helt andet. Gør dig klar og mærk efter, hvad der betyder noget,« opfordrede Rasmue Rieber Rasmussen.

»Læg en plan for at nå målet. Uden en plan er der langt mindre chance for at målet bliver nået.«

Ifølge næstformand i LandboUngdom Mads Mortensen er det ikke etableringsmuligheder, der mangler for de unge.

»Der er masser af muligheder, men dels er vi udfodret på finansieringen, dels driver vi landbrug ud fra et sæt traditioner, bl.a. om selvejet, som er svære at koble til virkeligheden i dag. Der mangler ideer og initiativer til at gå nye veje for de unge,« siger Mads Mortensen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle