Efter en katastrofal start: Lykken er 5,9 ton hvede

Der står solsikke, kolbemajs og masser af hvede på menuen hos Agri Invest i Amaru.

Steen Pedersen fristes til at løfte armene op over hovedet og sige ’yes’, når han kikker på resultatet af årets høst af vinterhvede.

Ikke fordi høsten er kæmpestor, men fordi det efter en katastrofal start sidste år alligevel lykkedes at høste i gennemsnit 5,9 ton i den hvede, der nu ligger trygt i stålsiloerne i Amaru en times kørsel nord for Bukarest i Rumænien.

»På et tidspunkt tegnede det ellers til at skulle gå meget værre«, fortæller Steen Pedersen, der sammen med Jan Kærvang Nielsen er driftsleder på det danske aktielandbrug Agri Invest, der driver godt 10.000 hektar i Rumænien.

»Helt efter planen såede vi her i Amaru 1.638 hektar hvede i september og oktober sidste år. Derefter skete der det usædvanlige, at vi efter såning først fik regn igen i slutningen af november og i starten af december«, fortæller Steen Pedersen.

Hveden spirer ikke frem

Resultatet blev, at hveden ikke nåede at spire frem før nytår. Og der gik faktisk helt hen til februar, før det skete, og markerne blev grønne.

»Vi var noget betænkelige ved det, og i budgetterne valgte vi da også at justere høsten ned fra 6,0 til 5,5 ton pr. hektar. Heldigvis kom der godt med vand i foråret, og resten af vækstsæsonen blev så god, at vi næsten ramte vores oprindelige høstmål på seks ton«.

Værre gik det på Agri Invests to andre sites. I Videle syd for Bukarest gav hveden i gennemsnit 5,6 ton og i Oravita i det vestlige Rumænien 4,2 ton.

»Det er udsving i den størrelsesorden, vi altid må regne med. Vejret er gerne ekstremt enten på vores site her i Amaru eller i Videle eller Oravita. Det er vilkårene, når man er planteavler i Rumænien«, siger Preben Hansen, der er formand for Agri Invest A/S og har været medejer af landbruget siden 2006.

Til gengæld brillerede 514 hektar med solsikker i Amaru. I budgettet var de sat til 2,5 ton pr. hektar, men de kvitterede med at levere hele 3,2 ton, som er et absolut topudbytte.

Tilbage på markerne i Amaru står 205 hektar kolbemajs, som mangler i omegnen af to uger med godt vejr, inden de kan høstes og lægges i silo.

Egentlig lå det overhovedet ikke i planen, at der skulle sås majs i Amaru i år, ligesom godt 200 af de 500 hektar med solsikker heller ikke var planen.

»Men sidste år gik det helt galt med 450 hektar vinterraps, vi såede i august. Igen var det vejret, der drillede. Tørken betød, at vinterrapsen slet ikke spirede frem. Derfor valgte vi i år at så majs og flere hektar med solsikke end planlagt«, fortæller Preben Hansen.

Faktaboks

Agri Invest A/S - afgrøder til høst i år

  • 63 pct. vinterhvede
  • 14 pct. solsikke
  • 10 pct. majs
  • 8 pct. vinterraps
  • 2 pct. soja, 2 pct. lucerne og 1 pct. rajgræs
  • Der er komplette kornanlæg på alle tre sites med stålsiloer, indtag, udlevering, rensning, gennemløbstørreri m.m. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle