Efter massiv regn: Giv grøfterne et servicetjek

Der er flere tiltag, der kan hjælpe vandet ud af skoven.

Af Jens Mathiasen, Skovdyrkerne

Efteråret har i år været ekstremt vådt. Der er faldet store mængder regn, og vandet sætter grøfterne i skoven under pres.

Det oplever Ulrik Kragh Hansen, der er skovfoged ved Skovdyrkerne Nord-Øst. Han opfordrer derfor skovejere til at komme ud i bevoksningerne for at kontrollere grøfternes funktionalitet.

»En lille bæltegraver kan ofte udføre et effektivt stykke arbejde, hvis der er steder, hvor der er akut behov for oprensning«, siger han.

Planlæg i efteråret

Men de massive regnmængder gør det svært at færdes i skoven med maskiner. Skovfogeden opfordrer derfor til, at man kun udfører de akutte udbedringer. Man bruger sin tid bedre ved at få et godt overblik over problemerne.

»Kom ud i skoven. Tag billeder og skriv gode notater. Eventuelt kan den færdige afmærkning i skoven laves direkte, så du kan huske, hvor slemt det står til«, lyder rådet.

Notater og billeder er vigtige, når det igen bliver tørt og farbart i skoven.

»Når først foråret kommer, og vandstanden har sænket sig, har vi alle en tendens til at slå det hen og tænke, at så slemt var det vist heller ikke. Notater og billeder dokumenterer problemerne. Det gør det lettere at se, hvor der er brug for handling. På den måde kan man lægge en plan for den kommende grøftevedligeholdelse«, siger Ulrik Kragh Hansen.

Rens overkørselsrør

Skovfogeden opfordrer til, at skovejere også fokuserer på overkørselsrørene.

»Her ser jeg også tit problemer. Der er kontant afregning at hente ved at tjekke overkørselsrørene. Blade og grene stopper let rørene. Men en halv times arbejde med skovl og en lang pind kan hjælpe mange kubikmeter vand ud af skoven«, siger han og tilføjer, at der ofte findes gode grøftesystemer i skovene.

»De grøfter, som blev gravet i gamle dage, er ofte ganske gode til at lede overskudsvand væk. Men grøfterne skal vedligeholdes for at bevare deres effektivitet. Desværre halter vedligeholdelsen i en del skove. Mit klare råd er, at man opprioriterer vedligeholdelsen, sådan at man undgår forsumpning på de lavereliggende arealer«, siger skovfogeden.

At det er alvorligt lige nu, er Ulrik Kragh Hansen ikke i tvivl om. Han sammenligner efterårets regnmængder med den ekstremt våde sæson 2017.

»Det er ved at være lige så slemt som i efteråret 2017. Dengang stod træer og druknede i de små lavninger. Hvis vi fortsætter med at få regn, så ender vi med samme situation i år«, lyder hans vurdering.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle