Egenkontrol skal hjælpe dyrene

Dyrlæge Inger Boysen, Skjern Å dyrlæger, har lavet et skema der skal sikre, at egenkontrollen af dyrevelfærden også rent faktisk gavner dyrene.

"Det skal være et oplæg til dialog, og det skal være med til at sikre, at man tjekker de ting, der virkelig betyder noget for dyrevelfærden!"

Inger Boysen, kvægfagdyrlæge hos Skjern Å Dyrlæger, har lavet et oplæg til egenkontrol dyrevelfærd, som dyrlægerne ifølge loven skal gennemgå ude hos landmanden i løbet af et år.

"Vi skal have en dialog om, hvad der er vigtigt for dyrevelfærden i den enkelte besætning," siger Inger Boysen.

God dyrevelfærd kan egentlig beskrives relativt enkelt og ved få parametre:

1. god plads

2. godt foder ¿ kvalitet, struktur, friskhed

3. leje ¿ langt og blødt, uden hindringer fortil

4. ro blandt dyr og skånsom håndtering

5. syge-/aflastningsarealer med dybstrøelse

6. kælvningsarelaer med dybstrøelse ¿ kvier for sig ¿ mulighed for separation under selve fødslen.

Otte sider velfærd

Hendes skema er på otte sider ¿ en side for hver dyregruppe - og tager udgangspunkt i ovenstående punkter, samt et princip om at beskytte udsatte eller svage dyregrupper.

Planen er at tage to sider af gangen i forbindelse med kvartalsrapporter, hvorefter alle væsentlige forhold omkring dyrevelfærden i den enkelte besætning vil være gået igennem."Det er vigtigt at sige, at det ikke er noget, som skal bruges til at slå landmanden i hovedet med. Dialogen er det vigtige. Sammen skal vi få en snak om og finde de steder, hvor der kan gøres en indsats for, at dyrene har det bedre" siger Inger Boysen.

For hende er det dog også vigtigt, at egenkontrollen ikke kun tager udgangspunkt i, at lovgivningens minimumskrav er opfyldt.

Karakter til velfærden

I Inger Boysens program tildeles en lang række forhold i stalden karakterer af landmand og dyrlæge i fællesskab.

"For landmanden, der går i stalden hver dag, kan det måske være svært at se, hvis noget begynder at gå galt. For eksempel: Hvor mange halte og tilskadekomne køer har jeg? Og er det for mange? Derfor er det vigtigt, at vurderingen foregår i fællesskab," understreger hun.

Hun peger på, at der i lovgivningen er mål og eksakte værdier for meget.

"Men dyrevelfærd er en blød størrelse. Det kræver en anden måde at vurdere på," siger Inger Boysen.

Resultatet af landmandens vurdering - bistået af dyrlægen - kommer med i dyrlægens kvartalsrapport.

Mange områder tildeles en karakter - gerne af landmanden selv.

Ud fra svarene i skemaet kan man udpege relevante indsatsområder i besætningen. Man får derved sit eget besætningsspecifikke egenkontrolprogram.

"Idéen er så, at man kommer tilbage senere og ser, om der er sket fremskridt," fortæller Inger Boysen."Man skal følge op på det, der ikke fungerer ¿ det er hele ideen med egenkontrol"

Håber på mange brugere

Inger Boysen deler gerne sit arbejde med andre, og det er derfor muligt - gratis - at få de otte sider, der kan bruges til egenkontrol af dyrevelfærden.

Hun har også sendt det til Fødevarestyrelsens rejsehold og til Dyrlægeforeningen."Mit håb er, at arbejdet kan bruges i større skala," siger Inger Boysen, der også ser sit arbejde som et oplæg til debat i forbindelse med det kommende veterinærforlig.

Læs mere

Her kan du rekvirere programmet:

inger@skjernaadyrlaeger.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle