"Egne grise dufter, udlændinges grise lugter"

Letterne er skeptiske over for udenlandske investorer.

Der er 28.000 søer i Letland, og Alex Rasmussen og Livlande Holding står for otte procent af produktionen. Ifølge Alex Rasmussen er der plads til flere, men det hilses ikke velkommen.

"Egne grise dufter, udlændinges grise lugter," siger han.

Derfor oplever han, at man lige som i Danmark skal gennem en meget tung procedure og høringer for at få en miljøgodkendelse i hus. De lettiske myndigheder er kommet godt efter med miljøregler på svinesiden. Kontrol med husdyrbrugene er der også. Endnu ikke i så høj grad som i Danmark, men det er godt på vej, mener han .

Unaturligt foder

Ifølge Anita Rozentale, journalist på regionalavisen Bauskas Dzive, bryder letterne sig ikke om, at udlændinge bygger "svinefabrikker," fordi det lugter, ødelægger miljøet og er unaturligt.

"Der har været en udenlandsk farm, der lugtede meget, og hvordan skal de komme af med al den gylle?" spørger hun.

Derfor er letterne også meget på vagt, når der kommer høringer om nye svinebedrifter, og det er noget, der fylder i avisspalterne. Anita Rozentale peger på, at de lokale tror, at svinene får vækstfremmere og unaturligt foder og er klar til at slagte på tre-fire måneder. Og de er ikke klar over, at der er regler for udbringning af gylle.

"De mener ikke, at kødet er godt. Lettiske landmænds grise får kun lokalt foder og er længere tid om at vokse," siger hun.

Ser ikke alle fordele

Folk ser heller ikke, at det giver beskæftigelse i samfundet til slagterier, chauffører, håndværkere med mere og giver eksportindtægter.

"De kan bare se, at det er meget effektive, moderne farme, hvor der kun arbejder få," siger hun - men understreger, at intet er sort/hvidt.

"Jeg ønsker ikke at bebrejde danske investorer, og de gavner jo også Letland ved at betale skat og ved at producere noget i landdistrikterne," siger hun, men letterne er bekymrede, selv om den seneste svinefabrik ikke lugter så meget som den første i området.

Ikke vant til importere soja

Ifølge Alex Rasmussen skyldes modstanden til dels uvidenhed. Der er ingen der producerer slagtesvin på tre-fire måneder, og det unaturlige foder, de taler om, er soja fra Sydamerika.

lft@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle