Eksperter: Mælkeprisen stiger igen efter årsskiftet

2017 bliver et rigtig godt år for mælkeproducenterne ifølge Palle Jakobsen.

Selv om det ser meget sort ud for mælkeproducenterne lige nu, er der lys forude. Det mener Palle Jakobsen, Agrocom.dk.

»I første omgang sker der ikke en masse de næste måneder, men derefter ser det meget spændende ud. I første halvår 2016 og måske allerede efter nytår vil vi se stigende priser, og i andet halvår vil vi se noget højere mælkepriser.

I 2017 bliver det rigtig godt for mælkeproducenterne på grund af en stigende dollar. Dollaren er den store joker. Den er langt fra færdig med at stige,« siger Palle Jakobsen.

Han forudser, at dollarkursen vil stige fra de nuværende 6,75 til 8,25, idet renteforskellen mellem euro og dollar vil udvide sig, fordi det går godt i USA og skidt i EU.

»Jeg tror, vi er gennem det værste. De lave priser vil få betydning for produktionen og lokke købere i markedet, der ønsker at dække af, men ting tager tid, og produktionen begynder nok først at falde i første halvår 2016,« lyder vurderingen.

Stor usikkerhed

Chefkonsulent Niels Ole Nielsen, der er Landbrug & Fødevarers ekspert på området, skriver i sin seneste markedsberetning, at Rabobank forventer, at der i slutningen af 2015 eller begyndelsen af 2016 vil komme en stabilisering på markedet og dermed stigende priser. Der kan dog først forventes væsentlige prisstigninger i løbet af 2. kvartal 2016.

Selv ønsker Niels Ole Nielsen ikke at give et mere præcist bud på, hvordan mælkeprisen vil udvikle sig det næste halve år, fordi der er så stor usikkerhed.

Han henviser til, at priserne allerede er faldet væsentligt mere i tredje kvartal, end Rabobank forudså i deres seneste kvartalsrapport fra juni.

»Rabobanks forudsigelse passer overhovedet ikke,« siger han.

Skyldes Kina og Rusland

Niels Ole Nielsen ser Kina og Rusland, der i 2014 stod for ca. 28 procent af verdenshandlen med mælk, som hovedårsagen til det voldsomme prisfald på mælk, mens han ikke tillægger kvoteophøret i EU den store betydning.

»Kvoteophøret har ikke gjort den store forskel. Indvejningen er i år til og med juli kun steget med 0,8 procent, og i Tyskland ligger indvejningen endda under sidste år,« siger han.

Til gengæld gør han opmærksom på, at situationen i 2014 blev forværret af, at indvejningen i EU steg med fem procent.

»Jeg har en helt klar forventning om, at Kina kommer op igen på et eller andet tidspunkt, men til gengæld må vi nok som tiden går indstille os på, at Rusland bliver et mindre marked.«

At mælkeprisen på det seneste er steget på den internationale mælkebørs, GDT-auktionen, ser han som et godt tegn, men det er ikke en garanti for noget.

»Noteringerne er begyndt at stige, men hvad sker der på næste auktion,« spørger han.

Arla meget forsigtig

Hos Arla, der senest har meldt ud, at det ser svært ud i efteråret, er man også meget forsigtige med at melde ud om forventningerne til mælkeprisen.

»På GDT har priserne været opadgående på det seneste, og det er positivt, men det har været små volumener,« siger Astrid Gade Nielsen.

Hun antyder dog, at Arla i nærmeste fremtid vil komme med en udmelding på området.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle