Eksporten ligger stille

Af Thomas Holst, chefkonsulent, Danske Halmleverandører

Her første gang vi skriver om markedet for halm, en introduktion til markedet:

Samlet produceres ca. 5,5–6 mio. ton halm om året i Danmark. Halm sælges til flere markeder, hvor husdyr (strøelse og foder) og energi er de to største aftagere (ca. 1,5 mio. ton hver). Herudover er der lidt brug til industrielle formål samt overdækning af afgrøder. Der er årligt ca. 2 mio. ton halm, som snittes direkte med mejetærskere.

De store drivere inden for prissætning af halmen foregår ved licitationer til kraftvarmeværker, hvor der samlet er et årligt forbrug på ca. 0,8 mio. ton. Når priserne ændres markant ved licitationerne, smitter det af på det øvrige marked.

Aktuelt har der været afholdt forårslicitationer på Sjælland og øerne med fald i priserne, som giver billig varme til forbrugerne, men ikke giver meget smør på brødet til halmleverandørerne. I Jylland ser vi et mere rimeligt niveau på afskæringspriserne i forhold til omkostninger. Fyn har licitation nu.

Der har i de seneste år ligeledes foregået en del eksport af halm til industrielle formål i primært Holland. Det marked er kommet voldsomt under pres med de seneste stramninger for udenlandske lastvognschauffører. Brexit har sendt billig britisk halm til fastlandet. De britiske halmhandleres bekymring for eventuelt lukkede grænser fik dem til at sende halm hurtigt og billigt, så eksporten fra Danmark ligger stille med usikkerhed på, hvor stor den bliver igen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle