Eksporten ud af EU trækker priserne op

På det europæiske marked har vi de seneste uger set et svagt stigende prisniveau for en række udskæringer, bl.a. skinker, brystflæsk, bove og produktionskød. Det har medvirket til stigende noteringer i en række EU-lande, herunder også i Danmark, hvor noteringen steg med 20 øre i uge 43.

God eksport ud af EU

Det er især en rigtig god eksport til markederne uden for EU, der medvirker til de lidt bedre priser på EU-markedet, om end prisstigninger ikke er helt unormalt på denne tid af året.

Eksporten af svinekød ud af EU for de første otte måneder er netop offentliggjort. Den viser, at EU's samlede eksport er steget fra næsten 1,7 mio. tons i perioden januar til august 2010 til næsten 2,1 mio. tons i samme periode i år.

De ekstra 400.000 tons, der svarer til 600.000 tons på årsplan, betyder, at en større andel af EU-produktionen af svinekød er eksporteret i år, nemlig 12 pct. af den samlede produktion mod 9 pct. sidste år. Og alt tyder på, at eksporten ud af EU fortsætter i samme takt resten af året. Den øgede eksport af svinekød ud af EU reducerer dermed effekten af, at EU's produktion har været svagt stigende, idet der samlet set er mindre svinekød på EU-markedet og derfor højere priser i 2011.

Kina og Rusland

Det er især Kina/Hongkong og Rusland, der aftager mere svinekød fra EU. Det er spørgsmålet, om denne tendens vil fortsætte. For Kinas vedkommende forventer det amerikanske landbrugsministerium, USDA, en stigning i produktionen på 4 pct. i 2012. Men den hollandske Rabobank har meldt ud, at den kinesiske svineproduktion er ramt af nye udbrud af mund- og klovesyge, som ifølge Rabobank kan true den forventede fremgang i produktion i Kina.

For Ruslands vedkommende har man endelig færdigforhandlet en aftale om landets optagelse i den internationale verdenshandelsorganisation WTO, også med hensyn til deres importkvoter på kød. Russerne vil fortsat have en form for importkvoter, men selv om vi endnu mangler at se detaljerne i aftalen, har EU givet udtryk for en vis optimisme med hensyn til at bevare eksporten til Rusland.

Ingen fald i EU-produktionen

Det ser således temmelig fornuftigt ud på markederne uden for EU. Til gengæld har vi endnu til gode at se tegn på fald i EU-produktionen. For Danmarks vedkommende viser den seneste svinetælling fra 1. oktober en stigning i totalbestanden på 5,5 pct. i forhold til tællingen samme tid sidste år. Det hører dog med til billedet, at bestanden lå ganske lavt ved oktobertællingen 2010. Og i forhold til tællingen 1. juli i år er totalbestanden nogenlunde uændret. Så reelt er der tale om en ganske stabil hjemlig svinebestand. Foreløbig er der heller ikke afgørende tegn på fald i produktionen i de øvrige vesteuropæiske lande.

2013

I forbindelse med 2013-kravet om løsgående drægtige søer har man med spænding set frem til, hvad EU-Kommissionen agter at gøre på et andet tilsvarende område, nemlig udfasningen af traditionelle bure til æglæggende høner. Disse bure vil være forbudt i EU fra 1. januar 2012, men allerede nu står det klart, at en del medlemslande ikke kan nå at leve op til dette krav.

Her er EU-Kommissionen nu kommet med et kompromisforslag. Forslaget indebærer, at man ikke umiddelbart kræver lukning af de ulovlige produktioner, men at de 'ulovlige' æg skal mærkes og ikke må eksporteres, men kun sælges på hjemmemarkedet. Desuden lægger Kommissionen op til skærpet kontrol med, at disse regler overholdes.

Man kan selvfølgelig ikke direkte overføre det til svinesektoren, men det giver en indikation af, hvordan EU tænker og vil handle i forhold til denne type sager.

Eksportsucces for specialproduktioner

Ellers har den seneste tid været præget af kongressen for svineproducenter i sidste uge, hvor man altid kan lære noget nyt. For mit eget vedkommende har jeg hidtil gået i den vildfarelse, at specialgriseproduktionerne - bortset fra UK-grisene - hovedsageligt blev afsat på hjemmemarkedet. Men af indlægget fra direktør Karsten Deibjerg, Danish Crown, lærte jeg imidlertid, at hele 40 pct. af frilandsproduktionen i år bliver eksporteret til Australien. Det må betegnes som en virkelig succeshistorie, selv om der i den store sammenhæng er tale om relativt små mængder.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle