Ekstremt tidlig start på høst i år

Planteavlskonsulenter husker ikke høst før 1. juli.

Onsdag i sidste uge høstede Carsten Munk-Pedersen vinterbyg til modenhed på bedriften ved Skanderborg. (Se også side 12). Datoen sagde 25. juni, og det er rekordtidligt, selv for vinterbyg.

Udbyttet var 90 hkg/ha, så den meget tidlige høst skyldes ikke en gang nødmodning af marken pga. tørke, og den er heller ikke nedvisnet.

Ingen af de konsulenter, LandbrugsAvisen har talt med, kan huske, at vinterbyg er høstet så tidligt før.

Husker 45 år tilbage

Rune Munch-Andersen har været planteavlskonsulent i Patriotisk Selskab i 45 år. Han mindes ikke høst af vinterbyg så tidligt nogensinde før.

»Den tidligste vinterbyghøst, jeg kan huske, er 10. juli. Så det er ekstremt tidligt i år. Det normale er 15.-20. juli, men i år bliver det syv-ti dage før normalt her på Fyn,« siger han.

Heller ikke Per Skodborg, planteavlskonsulent i Heden & Fjorden, kan huske høst af vinterbyg inden 1. juli.

»Så tidligt har vi aldrig set høst af vinterbyg før. Her på egnen er der også allerede høstet enkelte marker, men det store ryk kommer i næste uge. Og det er stadig en-to uger før normalt,« siger han. Og tilføjer, at vinterbyggen ser fornuftig ud på de bedre sandjorde, men de ringere er tørkeskadet.

»Den tidlige høst skyldes, at afgrøderne har haft medvind hele vejen. Først en god etablering i efteråret fulgt at et lunt efterår. Og så kom et meget tidligt og helt fantastisk forår. Eneste modgang har været tørken her til sidst,« lyder det fra Per Skodborg.

Heller ikke planteavlskonsulent Niels Buch fra Vestjysk Landbrugsrådgivning kan huske, at kornhøsten er gået i gang så tidligt før. Det tidligste på egnen har været 12. juli.

Lidt længere sydpå vil planteavlskonsulent Niels Uth ikke lægge hovedet på blokken mht., om der tidligere er høstet vinterbyg før 1. juli. Men han kan ikke selv huske det.

Vinterbyg var en gang forbudt

Da Rune Munch-Andersen startede som konsulent for 45 år siden, var vinterbyg forbudt at dyrke, fortæller han.

»Vinterbyg måtte ikke dyrkes, fordi man var bange for, at det smittede vårbyg med meldug og rust. Dengang var der ikke så gode svampemidler som i dag, så sygdomme var svære at slå ned. Men i 70’erne lavede vi i Patriotisk Selskab nogle forsøg der viste, at 150 meter væk var der ikke megen smittespredning. Samtidig kom der bedre svampemidler, og til sidst blev forbuddet ophævet sidst i 70’erne.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle