Ekstremt tidligt fund af havrerødsot i byg

Det er meget usædvanligt, at der allerede i efteråret er synlige symptomer på angreb af havrerødsot i korn.

»Der er allerede nu fundet havrerødsot i nogle tidligt såede vinterbygmarker.«

Det fortæller landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen fra Videncentret, Planter & Miljø. De første prøver med symptomer er undersøgt via en serologisk såkaldt Elisatest.

»Endnu er der ikke fundet havrerødsot i vinterhvede, selvom en enkelt hvedeprøve havde viruslignende symptomer. Men en nøjere undersøgelse viste kraftige angreb af goldfodsyge i stedet,« oplyser landskonsulenten. Hun tilføjer, at der ikke er noget at gøre mod havrerødsot nu, skaden er sket.

Også i Slesvig-Holsten er der fundet angreb af havrerødsot i nogle vinterbygmarker i efteråret

Usædvanligt i efteråret

»Synlige symptomer optræder erfaringsvis tidligere i vinterbyg end i hvede. Men det er usædvanligt, at der allerede i efteråret er synlige symptomer på angreb. Normalt ses symptomer i vinterbyg først ved begyndende vækst i foråret. Og i hvede først i april-maj,« fortæller Ghita Cordsen Nielsen.

Hun vurderer, at det er den lange periode med mildt vejr, der er årsagen. Der har også været mange bladlus i mange marker her i efteråret.

Kraftigste angreb af bladlus

»Angreb af bladlus i efteråret 2014 er det kraftigste, siden planteavlskonsulenternes registreringsnet startede i efteråret 2007,« fortæller Ghita Cordsen Nielsen.

Forekomst af bladlus har i efteråret været fulgt i 35 vinterhvedemarker og 23 vinterbygmarker. De bedømte marker er tidligt såede (før 15/9) og ligger i milde områder, hvor risikoen for angreb af bladlus og dermed havrerødsot er størst.

Faktaboks

Havrerødsot symptom

Overføres af bladlus efterår

  • I vinterbyg: små/større skarpt afgrænsede pletter med lave/udgåede planter
  • I hvede: pletter med lavere vækst. Efterhånden gule og rødlige bladspidser

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle