Ekstremt tryk gør halmen steril

På Mors produceres strøelse der kan opsuge op til fem gange sin egen vægt.

Søren Rasmussen er også stærkt involveret i en ny "halmfabrik" til 20 mio. kr. i Fredsø på Mors.

Han leverer en del af halmen til fabrikken, hvor halmen snittes, renses, presses, rives og tørres til et produkt med en meget stor sugeevne.

Den store sugeevne gør easy-strø, som produktet kaldes, meget velegnet som strøelse.

Mens almindelig halm kan opsuge sig egen vægt i væske, og snittet halm kan opsuge dobbelt så meget, kan easy-strø opsuge op til fem gange sin egen vægt.

Produktionen startede i efteråret 2006, og efter lanceringen på Agromek var succesen hjemme.

"I begyndelsen blev det især brugt som strøelse i sengebåse, men nu bliver det i stigende grad brugt til grise og smågrise, men vi sælger det også til folk med fjerkræ, mink og heste," fortæller ingeniør Henning Bøndergaard, der er direktør i firmaet.

Det var også her, det hele startede med en produktion af legetøj til grise, lavet af halm presset sammen i briketter.

Støvfri strøelse

Da der ikke var så meget salg i det produkt, begyndte de i stedet at udvikle det nye produkt.

Der findes tilsvarende halmfabrikker i udlandet med stærkt stigende omsætning, blandt andet i Holland og Tyskland. De laver snittet og støvfri strøelse, men her udsættes halmen ikke for det samme ekstremt høje tryk, og derfor har halmen heller ikke nær den samme sugeevne.

Udviklingen af easy-strø, som der er taget patent på, er støttet af EU's landdistriktsprogram og Fødevareministeriet. Støtten er gået til det nye, og det vil i denne sammenhæng sige at øge halmens sugeevne ved at sætte det under ekstremt højt tryk.

Trykket er helt oppe på 2.000-3.000 bar eller atmosfærer. Under så højt et tryk varmes halmen op til langt over hundrede grader, og dermed bliver halmen også steril. Det gør blandt andet, at halmen kan sælges som strøelse i SPF-besætninger. For at bevare halmen steril, vakuumpakkes den i 25 kg-poser.

Til brug i kvægbesætninger læsses halmen løst i store lukkede containere til 15 ton.

Henning Bøndergaard understreger, at de først og fremmest sælger til produktionsvirksomheder og ikke til hobby.

Godt mod diarre og yverbetændelse

Prisen er ganske vist langt højere end for ubehandlet halm til strøelse, men i forhold til sugeevnen er det nogenlunde samme pris.

Samtidig kan man køre med 25 ton ad gangen mod normalt det halve, og det betyder, at man i forhold til sugeevnen kan transportere otte gange så meget på et læs, og det gør transporten langt billigere, for eksempel til Holland hvor der er mangel på halm.

For landmændene og deres gyllesystemer er det tilsvarende langt mindre mængder halm der skal håndteres.

Kvægbrugerne vælger desuden det nye produkt, fordi det giver færre problemer med celletal og yverbetændelser, samtidig med at det er billigere end spåner og savsmuld, fortæller Henning Bøndergaard.

Tilsvarende er produktet godt mod diarre hos grise.

Det danner desuden flydelag og nedbrydes meget hurtigere end halm.

Fabrikken, der kun har kørt i et par måneder, kan producere 100 ton om dagen eller 20.000 ton om året, og der er allerede planer om at opføre en tredje hal.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle