En god snitning og ensartet spredning af halmen er stadig en udfordring

Mejetærskerne bliver større og større, og samtidig er det blevet vanskeligere at få den snittede halm spredt i fuld bredde.

En god halmsnitning er en forudsætning for at kunne lave en god etablering af den næste afgrøde. Halmen skal være fint snittet og jævnt fordelt over hele marken, for at de efterfølgende behandlinger er lette at gennemføre. Men moderne mejetærskeres størrelse gør det til en udfordring.

»Snitning og spredning af avner og halm er et tema, der har meget stor betydning, især nu hvor mejetærskerne er blevet så store, som de er. En ujævn fordeling koster udbytte, idet mikroorganismerne skal bruge ekstra meget kvælstof til omsætning af halmen, hvor der ligger store mængder. Mikroorganismerne tager kvælstoffet fra den nye afgrøde,« siger Bente Andersen fra Plantekonsulenten i Skanderborg.

For lidt kvælstof

Bente Andersen tilføjer, at emnet også har fået større og større betydning, efterhånden som den danske landbrugsjord er blevet mere og mere udsultet for kvælstof.

»I efteråret er indholdet af uorganisk kvælstof halvt så stort, som det var for 25 år siden, og det betyder også, at der er mindre kvælstof til omsætning af halmen. I det pløjefri system er det umuligt at opnå en tilfredsstillende fremspiring og planteetablering, hvis halm og avner ikke er snittet ordentlig,« siger Bente Andersen.

Ved en god halmsnitning forsvinder halmen ned imellem stubbene. Ved høst om aftenen og natten bliver snitningen vanskeligere. Så vidt muligt bør høst i de dårlige timer planlægges til at ske på marker, hvor det betyder mindre.

Vanskeligt problem

En tidligere Farmtest med avne- og halmspredning viste, at avnesprederne både har vanskeligt ved at sprede i fuld bredde, og at der ligger mest lige efter mejetærskeren. Hvis halmen lægges på skår og bagefter presses i baller, vil der ligge endnu mere bag maskinen, da der spildes lidt fra pickuppen ved opsamling.

»Det er vanskeligt at løse problemet med kendt teknik, da de lette emter og skaller ikke kan kastes så langt ud som skærebordets bredder. Til gengæld bør man være ekstra opmærksom på, når der snittes halm, at det bliver fordelt ud i fuld arbejdsbredde,« siger maskinkonsulent Karl Jørgen Nielsen.

Praktiseres der faste kørespor, risikerer man en konstant uens fordeling af det organiske materiale. Nogle mejetærskere har elektrisk indstilling af spredevinger/fordeler plader, så det kan justeres, hvor langt halmen skal kastes ind mod det uhøstede areal.

Faktaboks

Spredning alfa og omega

  • Uens fordeling koster udbytte.
  • God halmsnitning en forudsætning for næste afgrøde.
  • Halmen skal være fint snittet og spredt jævnt på marken.
  • Skarpe knive på snitteren er vigtigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle