Endrup-landmænd slipper for Arla-gebyr

Som en del af købsaftalen kommer de 12 mælkeproducenter fra Endrup til Arla, men slipper for at betale indtrædelsesgebyr. De nærmere vilkår for Arla-medlemsskabet holdes mellem parterne.

De 12 mælkeproducenter, der tidligere har leveret til verdens ældste mejeri, Endrup Mejeri, skal fremover levere deres mælk til Arla.

Leverandørerne kommer dog med i Arla-fællesskabet uden at skulle betale det nye indmeldelsesgebyr på en eurocent pr. liter mælk.

Det skyldes, at Endrup mejeri stoppede med at modtage mælk 30. juni og, at ni af mejeriets mælkeproducenter leverede til Arlas anlæg samme dag.

Undgår akkurat billetten

Dermed har de teknisk set været Arla-leverandører siden 30. juni, og de undgår derfor med et mulehår at blive underlagt de nye regler for indtrædelse i Arla-koncernen.

Det bekræfter Åse Andersson, presseansvarlig for Arlas danske afdeling.

”Dialogen med Endrup Mejeri har været i gang siden foråret, hvor mejeriet først henvendte sig til Arla. Ifølge den netop indgåede aftale overtager Arla Endrup Mejeri og har tilbudt andelshaverne at blive en del af Arla. Som led i aftalen skal de 12 mælkeproducenter, der tidligere leverede til Endrup Andelsmejeri, ikke betale indtrædelsesgebyr i Arla,« siger hun og fortæller, at det netop skyldes skæringsdatoen 30. juni.

»Ni af mælkeproducenterne leverede mælk til Arla inden 1. juli 2017, hvor indtrædelsesgebyret trådte i kraft. For så vidt angår de resterende tre landmænd er deres vilkår for indtrædelse i Arla blevet forhandlet som en del af aftalen mellem Arla og Endrup Andelsmejeri,« siger hun.

Det er dog uvist, om hvorvidt Endrups andelshavere derimod skal betale det tidligere indtrædelsesgebyr på 15.000 kr.

»Det er en aftale mellem parterne, og den kan vi ikke udtale os mere om,« siger Åse Andersson.

Arla overtager alt

Produktionen på Endrup Mejeri har stået bomstille siden 30. juni i år, mens der stadig har været gang i pakning og salg af de resterende oste.

Med købet overtager Arla de 12 leverandører samt 14 ansatte, men det er endnu uvist, om produktionen af oste skal genoptages.

»Hvad der sker nærmere omkring mejeriet, vil vi tage stilling til i løbet af den nærmeste fremtid,« siger Åse Andersson.

En af de ting, man ved med sikkerhed, er i hvert fald, at der var stor opbakning blandt Endrups leverandører til at komme under Arlas faner.

»Alle mælkeproducenterne har støttet op om at blive en del af Arla. Der er meget stor tilfredshed med den indgåede aftale, for man har stået i en situation, hvor man har været konkurstruet, og nu er der lavet en løsning, der redder dem,« siger Johnny H. Madsen, advokat og partner i advokatfirmaet Delacour, som var likvidator.

Han fortæller, at situationen også var ganske alvorlig.

»Det var ikke tæt på en konkurs på nuværende tidspunkt, men selskabet var trods alt konkurstruet, hvis ikke der var indgået en aftale med Arla,« siger han.

Faktaboks

Baggrund: Endrup Andelsmejeri

  • Endrup Andelsmejeri betegnes som Danmarks ældste andelsmejeri og har siden 1884 produceret en række oste i landsbyen Endrup i Vestjylland. 
  • For år tilbage producerede mejeriet også smør, herunder Lurpak.
  • På sit højeste, i 1970erne, var der 150-200 leverandører tilknyttet mejeriet. I dag er der 12 tilbage. 
  • Mandag offentliggjorde Arla, at man havde købt andelsmejeriet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle