Engelsk organisation: Pas på med at flytte EU-penge

I både England og Tyskland har politikerne besluttet at rykke rundt på EUs støttekroner, sådan som det diskuteres nu i Danmark. Især den britiske landbrugsorganisation, NFU, advarer.

I sidste uge kunne LandbrugsAvisen fortælle, at et politisk flertal er klar til at snuppe mindst fem procent fra den direkte landbrugsstøtte og smide det over til landdistriktsområdet. I England har politikerne allerede besluttet at rykke 12 procent fra den direkte landbrugsstøtte fra i år. I Tyskland gælder det 4,5 procent fra 2015. De to største landbugsorganisationer i begge lande er mod modulation og advarer de danske politikere.

»Det er konkurrenceforvridende, når EUs medlemslande selv kan bestemme om og hvor meget de vil rykke fra den direkte landbrugsstøtte. Det skaber støj mellem landmænd og landbrug i de forskellige lande, der ellers har haft nogenlunde samme vilkår, som eksempelvis det engelske og tyske,« siger Gail Soutar, direktør i den engelske landbrugsorganisation NFUs Bruxellesafdeling.

 

Store konsekvenser

Gail Soutar mener, at det kan få alvorlige konsekvenser for de engelske landmænd, når politikernene tager 12 procent af deres landbrugsstøtte fra EU i år. »Vi frygter ikke decideret konkurser, men landmændene vil stå dårligere næste gang, økonomien spidser til. Og de får sværere ved at optage lån i bankerne, da landbruget nu er blevet mere risikofyldt at investere i,« siger hun og fortsætter.

»Beslutter de danske politikere at rykke samme procentandel som i England, skal de vide, at det bliver ekstremt upopulært i landbruget. Og de skal tage en tæt dialog med erhvervet efterfølgende, så de sammen kan finde ud af, hvordan pengene bruges bedst,« fortsætter hun.

80 procent af de »frigivne« 12 procent i England skal bruges på at skabe ny natur. De resterende 20 procent er der ikke fuld klarhed over, men de skal primært bruges på udvikling og forskning i landbruget, oplyser hun.

»Vi er som sådan ikke mod omfordeling, hvis det var den samme procentandel i alle medlemslande. Og når politikerne gør som nu, så bør pengene stadig komme landbruget til gode,« siger Gail Soutar.

Tyskland

Den tyske landbrugsorganisation, DBV, er heller ikke venlig stemt over for udsigten til at blive trukket 4,5 procent i den direkte støtte.

»Vi er generelt mod modulation. De 4,5 procent var et stort politisk kompromis mellem Bund og Länder og skal bruges på en grøn omstilling,« oplyser administrerende dirktør i DBV Peter Pacher.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle