Enigt Folketing bag ny lov om dyrevelfærd

Ny lov om dyrevelfærd forenkler og løser udfordringer vedr. dyretransporter.

Overordnet er der flere positive elementer i den nye dyrevelfærdslov, der træder i kraft 1. januar 2021.

Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

Ud over at skifte navn fra dyreværnsloven er formålet med den nye lov at gøre den mere overskuelig ved at samle en række artspecifikke love under én samlet lov.

»Det er positivt, at det er lykkedes at gennemføre en forenkling, der betyder, at de mange love og bekendtgørelser på dyrevelfærdsområdet nu er samlet i en fælles lov«, siger Per Olsen, veterinærpolitisk chef hos L&F.

Bag aftalen står alle Folketingets ti partier til tilfredshed for fødevareminister Mogens Jensen, men også for Per Olsen.

»Det er et rigtig stærkt signal, at det er et enigt Folketing, der står bag den nye lov, og at regeringen nu må forventes at afklare dyrevelfærdsspørgsmål bredt i Folketinget«, siger han.

Væk med udskældt ordning

Konkret får loven især betydning for området omkring dyretransporter. Bl.a. bliver den udskældte klippekortsordning afskaffet.

Ordningen skulle sikre øget dyrevelfærd, men er mest bare blevet kritiseret for at forskelsbehandle danske og udenlandske chauffører.

»Det er en ordning, som Landbrug & Fødevarer gennem mange år har kæmpet for at få afskaffet, fordi den er diskriminerede over for danske virksomheder«, siger Per Olsen.

Han fremhæver desuden, at loven præciserer, at det er landmand og/eller transportvirksomheden, der i udgangspunktet sanktioneres i sager om transportegnethed.

»Det er et skridt i den rigtige retning i forhold til en afklaring af chaufførernes ansvar ved transport af dyr«, siger Per Olsen.

Uenige dyrevenner

Efter ønske fra Enhedslisten er det desuden blev indskrevet, at dyr er sansende og levende væsener.

Mens Landbrug & Fødevarer havde foretrukket, at dyreetik blev holdt ude af lovgivningen, bliver dette element især rost af Dyrenes Beskyttelse. Direktør Britta Riis kalder det en milepæl.

»Danmark det første land i verden, som skriver det ind i selve loven«, siger hun, mens man hos World Animal Protection slet ikke kan tilslutte sig glæden hos Dyrenes Beskyttelse.

Her ville man have stillet flere krav til folk, der arbejder med dyr, lyder det.

Faktaboks

Værd at vide om den nye lov:

  • Loven om dyrevelfærd går fra at hedde ’dyreværnsloven’ til fremover at hedde ’dyrevelfærdsloven’.
  • Det betyder, at loven efter hensigten ikke kun skal værne dyr mod vanrøgt, men også sikre dyrenes velfærd.
  • Loven samler 11 velfærdslove til én lov, mens antallet af bekendtgørelser falder fra ca. 40 til ca. 20. Dermed er hensigten at gøre loven mere overskuelig.
  • Loven træder i kraft 1. januar 2021.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle