Erik Borup kåret til Årets Sprøjtefører

Nytænkende og innovativ igangsætter med høj arbejdssikkerhed - også for sine medarbejdere - kendetegner Årets Sprøjtefører

Det blev driftsleder Erik Borup fra Ryegaard Land- og Skovbrug mellem Holbæk og Roskilde, der vandt konkurrencen om at blive Årets Sprøjtefører - i skarp konkurrence med Nils Hvid Andersen fra Falster, Morten Toft Thomsen og Johnny Mailund begge fra Nordjylland, og Henrik Pihl Jensen fra Stevns.

»Erik Borup vandt blandt andet på sin nytænkende og innovative tilgang til sprøjtning og udvikling af ny teknologi til at sænke forbruget af kemi. Og for sit vedholdende arbejde med at få de fire medarbejdere til at passe på sig selv og have en høj arbejdssikkerhed,« lød det fra Henning Laen Sørensen fra LandbrugsMedierne, som overrakte prisen onsdag på LandbrugsMediernes Stand på Agromek.

Planer for fremtiden

»Det har været sjovt og spændende at være med i konkurrencen. Og dejligt at de initiativer, man sætter i gang, også værdsættes af andre,« sagde Erik Borup, som forventer sig meget af radrensning og båndsprøjtning og ikke mindst spotsprøjtning fremover. Af andre fremtidsplaner nævner han honningurt og målrettet brug af additiver.

»Jeg skal have undersøgt honningurt meget mere. Jeg ved, at honningurt tiltrækker svirrefluer, og at svirrefluer æder bladlus. Så jeg overvejer at udlægge striber af honningurt rundt omkring for at holde lusene i ave, så behovet for sprøjtning bliver mindre. De kunne let indgå i vores biotopplan for bedriften, hvor vi også har vildtagre, slåede striber og barjordstriber,« fortæller han. Inspirationen til honningurt har han fra økologien.

Additiver og pH

Også øget brug af additiver forventer han sig meget af - til at sænke pH og gøre planterne mere modtagelige for sprøjtemidlerne, så dosis kan sænkes.

»Jeg bruger Fosmagnit i alle sprøjtninger i dag. Det sænker pH, så planterne bedre optager sprøjtevæsken. Og så kører jeg med to additiver fra Interfiller. Support Super-ADD som reducerer afdrift og indeholder silikone, så sprøjtevæsken spreder sig på hele planten med stor vedhæftning. Og Spray Support som er et almindeligt spredeklæbemiddel, der giver en bedre dækning og vedhæftning på planten,« fortæller Erik Borup, som også vil eksperimentere med større vandmængder i svampesprøjtninger for at få en bedre virkning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle