Samtidig med at høsten nærmer sig, kan planteavlerne glæde sig over høje afgrødepriser. Mange steder ser udbyttepotentialet tillige lovende ud, og holder det hele vejen til høst, er der lagt op til et ganske pænt dækningsbidrag. Det kræver dog, at høsten også kommer sikkert i hus. Belært af bitter erfaring er der jo ingen garanti for, at vejrguderne er medspillere i høstugerne. Det forhindrer dog ikke, at man er maksimalt forberedt til høsten og har fået tilpasset sin mejetærskerkapacitet, så den modsvarer den enorme værdi, der står ude på markerne.

Priserne stiger

Afgrødemarkedet viser sig stadigvæk fra sin stærke side. Nye nedjusteringer af den russiske høst og kvalitetsfrygt i det regnhærgede Frankrig og England samt hedebølge i Spanien er blandt de forhold, som støtter afgrødepriserne. Vigtigst er dog den fortsatte tørke over store dele af det amerikanske majs- og sojabælte. Majsen har allerede taget uoprettelig skade, og USDA's forventninger om en rekordhøst er forsvundet i tørken. Udviklingen af sojaafgrøderne begynder først nu at nærme sig de følsomme udviklingsstadier, men går næppe ram forbi. Vejrudsigten over de tørkeplagede områder lyder nemlig på alt for lidt regn og alt for høje temperaturer.

 

De danske kornpriser

Hvedestigningerne på Matif-børsen sætter også sit spor på de opnåelige landmandspriser på det danske marked. Således ligger prisen på foderhvede nu på godt 150-155 kr. afregnet i januar. Så høj har hvedeprisen på 2012-høsten ikke været tidligere. Trods udsigten til en rigelig EU-forsyning er maltbyggen også kravlet op ad prisstigen og kan nu indbringe 165-170 kr. i januar - presset op af en stigende foderbygpris.

 

Sojaprisen

Mens planteavlerne glæder sig over den nuværende prisudvikling, sidder husdyrproducenterne med en helt anden oplevelse. Priserne på deres slutprodukter står på ingen måde i forhold til de høje foderpriser. Det er nemlig ikke kun kornpriserne, der stiger, det gør sojaskråen også.

På KornBasen har vi længe anbefalet langsigtet afdækning. Det gør vi stadigvæk. Der er nemlig større sandsynlighed for yderligere prisstigninger end for prisfald.

Rapsprisen

Ligesom de øvrige afgrødepriser ser rapsen også stærk ud. Støtten kommer fra udsigten til endnu et år med særdeles stram forsyning - ikke mindst i EU. Hertil kommer, at den prispositive stemning på sojabørsen smitter af på rapsprisen. Aktuelt ligger den danske pris på omkring 355 kr. i januar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle