EU vil sætte stopper for tysk moms-finte

Gennem misbrug af en særlig moms-ordning har tyske slagtesvineproducenter fået unfair fordel, mener EU-Kommissionen.

Over 14 mio. smågrise blev sidste år sendt ud af landet, fordi især de tyske slagtesvineproducenter kan betale bedre priser end de danske.

En del af forklaringen er, at tyskerne via en særlig moms-ordning har haft en konkurrencefordel, som ifølge Seges’ beregninger løber op i over 25 kr. pr. slagtegris.

Det får nu Europa-Kommissionen til at hive Tyskland for EU-Domstolen efter forgæves at have sendt to indskærpelser, hvor kommissionen har bedt tyskerne stoppe misbruget af ordningen.

Misbruger ordning

Det særlige er, at Tyskland har et system, kaldet Pauschalbesteurung, der kan fritage virksomheder for momsregnskab.

Det vil sige, at f.eks. en landmand betaler momsen, når han laver indkøb, men i stedet for at få momsen tilbage må han lægge et fast momstillæg på 10,7 pct. på sine slagtegrise, når han sælger dem videre.

Ordningen er egentlig rettet mod mindre virksomheder, men ifølge Seges afregnes op mod 75-80 pct. af alle tyske slagtesvin under ordningen.

I en pressemeddelelse skriver Europa-Kommissionen da også, at tyske landmænd, inklusiv de større, bruger momsordningen over en bred kam.

»Netto kan Pauschal-ordningen betyde ca. 25-30 kr. ekstra pr. slagtegris for en tysk producent i forhold til, hvis han var under regelmoms (almindelige momsregler, red.). Måske tyskerne har beregninger, der viser det anderledes, men det er min klare overbevisning, at ordningen giver dem en fordel«, siger seniorkonsulent hos Seges Michael Groes Christiansen, der tilføjer:

»Bliver der gjort op med den her ordning, kan det få positiv betydning for danske slagtesvineproducenter«.

Ønsker lige vilkår

Asger Krogsgaard, næstformand i L&F og bestyrelsesmedlem i Danish Crown, har kendt til den tyske ordning i en del år og glæder sig over, at EU-Kommissionen endelig retter blikket mod det.

»Vi ønsker lige vilkår at producere under, så derfor ser vi selvfølgelig ganske positivt på det her. Det er godt, at der bliver kigget på det og forhåbentlig gjort op med det«, siger han og fortsætter:

»I et åbent marked er det vigtigt, at vi har samme regelsæt, for ellers flytter produktionen. Lige vilkår er i øvrigt også det, der giver den stærkeste produktion på sigt. Jeg håber, at det her kan være anledning til, at man får kigget rundt i hjørnerne i EU og undersøgt, om der skulle være andre ting, der skal udfordres«.

»Uacceptabelt!«

Allerede i 2016 anklagede franske landmænd Tyskland for momssvindel. De franske bønder mente, at tyske svineproducenter ved hjælp af momsordningen havde modtaget 250 mio. euro (1,86 mia. kr.) siden 2008, hvilket de sammenlignede med ulovlig statsstøtte.

»Det ville ikke være så stort et problem, hvis der var tale om et nyt medlemsland. Men for Tyskland, der er en af grundlæggerne bag EU, er det her uacceptabelt«, sagde Gérard Viel, præsident i sammenslutning af fødevareandelsselskaber Coop de France, dengang.

Faktaboks

Fakta om danske og tyske svin

  • Danske landmænd bruger regelmoms, mens de tyske bruger Pauschal-ordningen. Det giver de tyske landmænd en fordel på mellem 25-30 kr. pr. slagtegris ifølge Seges’ beregninger.
  • Antallet af slagtninger i Danmark toppede i 2004 med 23 mio. og er siden faldt til 17,5 mio. i 2007. 
  • Eksporten af smågrise er steget fra 4,9 mio. i 2007 til 14,2 mio i 2017. 6,8 mio. af dem blev samme år sendt til Tyskland, mens Polen modtog 6,2 mio.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle