Færre grise i Europa og stigende grisepriser

De europæiske noteringer stiger i disse uger som følge af færre grise til slagtning. Og nye offentliggjorte grisetællinger bekræfter, at der er udsigt til en markant lavere EU-produktion af grisekød fremadrettet i 2022.

Af Karsten Flemin, markedanalytiker, Landbrug & Fødevarer

Markedssituationen er skiftet på det europæiske marked i de seneste uger. Et faldende udbud af slagtegrise har hævet noteringerne over store dele af Europa. Kun Italien har oplevet fortsat faldende grisepriser.

På markedet for grisekød - og dermed også den danske notering - går det noget langsommere med prisstigningerne. Skinker på det europæiske marked er handlet til stigende priser i de seneste uger, mens øvrige udskæringer handles til svagt stigende eller uforandret prisniveau, rapporterer slagterierne.

Men slagterierne taler dog også om et stemningsskift på det europæiske marked for grisekød. Fra købers til sælgers marked. Så formentlig er det kun et spørgsmål om tid, inden kødmarkedet følger med op i samme takt som markedet for slagtegrise.

Fald i grisebestanden i EU

Det, der først og fremmest skal sikre fortsatte prisstigninger fremadrettet i år, er et fald i EU-produktionen af grisekød. Og de seneste offentliggjorte grisetællinger i EU-landene bekræfter, at vi vil se lavere EU-slagtninger her i 2022.

Ved EUs december-tælling blev der registreret en samlet nedgang i EUs grisebestand på 3 pct., mens avlsbestanden i form af drægtige søer faldt med mere end 4 pct.

Som altid skal resultaterne af de enkelte landes grisetællinger tages med alle mulige forbehold. Der er tale om stikprøvetællinger i landene med dertil hørende usikkerhed. Ligeledes kan tekniske ændringer i de enkelte landes grisetællinger også gøre det vanskeligt at sammenligne med året før.

Men billedet ved december-grisetællingen er - trods alle disse forbehold - ganske tydeligt. Bortset fra Spanien falder grisebestanden i alle de store griseproducerende lande i EU.

Og siden december-tællingen er avlsbestanden formentlig yderligere reduceret i EU.

Hertil kommer, at slagtevægten falder som konsekvens af de høje foderpriser. Dette vil yderligere bidrage til en nedgang i EU-produktionen af grisekød i år.

En nedgang på mere end 5 pct. i EU-produktionen af grisekød i 2022 virker således ganske realistisk. Dette vil mængdemæssigt mere end opveje for den tabte EU-eksport til Kina.

Store forskelle mellem de enkelte EU-lande

Der er ved december-tællingen store forskelle mellem de enkelte EU-landes udvikling i grisebestanden.

I grafikken er vist den procentvise ændring i totalbestanden og avlsbestanden i form af drægtige søer for de 6 største griseproducerende lande i EU. Tilsammen har disse seks lande næsten 75 pct. af grisebestanden i EU og står for næsten 90 pct. af EUs eksport af grisekød.

Stigende grisebestand i Spanien

Som det fremgår af diagrammet, er det kun i Spanien, der er fremgang i grisebestanden. Udviklingen mod flere grise i Spanien har været i gang i en årrække. Den spanske slagtekapacitet er blevet kraftigt udbygget i de seneste år. Den spanske totalbestand er også påvirket positivt af en stigende spansk import af smågrise.

 

Mindre nedgang i Danmark

En mindre nedgang i såvel totalbestand som avlsbestand er registreret i Danmark. Men formentlig vil vi se en tydeligere nedadgående tendens i avlsbestanden ved den næste danske grisetælling 1. april.

 

Kraftigt fald i Tyskland og Polen

Den største nedgang i grisebestanden ses som forventet i Tyskland og Polen. Begge lande er ramt af afrikansk svinepest med medfølgende lave grisepriser og manglende tro på fremtiden blandt producenterne.

Endvidere har begge lande en struktur i griseproduktionen med forholdsvis mange mindre besætninger med søer, der er på vej ud af erhvervet. Særligt Polen har en underskov af små soholdere, som stopper produktionen ved lave grisepriser.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle