Fødevareprisen bliver den næste store krise

En gang var det olieprisen der kunne føre verden ud i økonomisk krise. Nu peger investeringsbank på de voldsomme prisstigninger på fødevarer som en indikator for, hvad der ligger forude.

Der er mange tegn på, at den globale økonomi skranter gevaldigt. USA står med stor sandsynlighed over for en økonomisk nedtur, de finansielle markeder er præget af nervøse trækninger, og nu tillægges fødevareprisernes højdespring en lige så afgørende betydning for verdensøkonomiens sundhedstilstand.

Ifølge den amerikanske investeringsbank, Goldman Sachs, står verdens befolkning over for et hidtil overset prischok på markedet for fødevarer. Udviklingen de sidste tre år har været stigende på både energi- og afgrødemarkedet. Men hvor det tidligere var olieprisens op- og nedture, der gav genlyd i økonomiske kredse, vil det i fremtiden i lige så høj grad være prisudviklingen på afgrøder som sojabønner og korn, der vil få opmærksomhed.

Prischok

Den engelske avis, Financial Times, citerer en råvareanalytiker fra Goldman Sach for følgende fremtidsprognose: "Vi tror, vi kan komme ind i en krisesituation for mange råvaresektorer inden for de næste 12 til 18 måneder, og jeg mener, at landbrugsprodukter er afgørende her."

Han påpeger, at mens vestlige forbrugere ofte husker tilbage på krisen i 70'erne som en energikrise, led en langt større del af verdens befolkning faktisk af hungersnød på grund af prisstigninger på fødevaremarkedet.

Godt og skidt

Goldman Sachs ser flere signaler i markedet på et tilsvarende lurende globalt fødevare-prischok, et scenarium der ofte er undervurderet i den vestlige verden. Politiske tiltag som eksportforbud og prisloft på fødevarer i lande som Rusland og Kina er bare to eksempler på en tiltagende bekymring for fødevaresituationen.

Krisescenariet virker uden tvivl attraktivt for de investorer der allerede sidder med gode investeringer i afgrøder, og mindre betydningsfuldt for forbrugerne i den vestlige verden der bruger en mindre og mindre del af deres indkomst på fødevarer. For de mindre rige i resten af verden kan scenariet dog vise sig temmelig katastrofalt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle