Fødevaresektoren slås for næste generations medarbejdere

Hvad vil du være, når du bliver stor?

I disse år er svaret alt for sjældent; landmand, mejerist, slagter eller andre fag i landbrugs- og fødevaresektoren. Uddannelserne lider generelt under svigtende søgning og til tider også stort frafald, og det presser virksomhederne, som har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft.

»Det er desværre en generel trend, som vi finder på alle uddannelsesniveauer og i hele værdikæden. Vi er i rigtig hård konkurrence med andre brancher, og undersøgelser viser desværre at sektorens image ikke er supergodt hos de unge. Derfor er interessen for vores uddannelser som udgangspunkt heller ikke stor. Og samtidig har vi også svært ved at få fat i medarbejdere med mere brede uddannelser, som for eksempel mekanikere,« siger Anders Martin Klöcker, områdedirektør for erhvervspolitik i L&F.

Et kæmpeproblem

En undersøgelse viser, at omkring en fjerdedel af de unge har kendskab til job og karrieremuligheder indenfor jordbrug og fødevarer, men at kun cirka 10 procent af de 15-årige synes, at en uddannelse inden for jordbrug eller fødevarer kunne være noget for dem.

»Det er selvsagt et kæmpeproblem, og derfor arbejder vi på mange planer for at vise de unge potentialet i en karriere i fødevaresektoren. De færreste af dem har nogen ide om, hvilke muligheder og spændende jobs, i Danmark og internationalt, der ligger i sektoren«, siger Anders Martin Klöcker, som understreger, at det er en fælles udfordring og opgave for hele sektoren.

»Det nytter ikke, at vi har masser af landmænd, hvis der ikke er en mejerist til at behandle mælken, en fødevareingeniør til at udvikle fremtidens fødevareteknologi eller en elektriker, når robotten på slagteriet går i stykker. Derfor må branchen løfte i fællesskab for at nå ud til de unge og fortælle de gode historier om mulighederne i sektoren«.

En af vejene er via det netop afholdte DM i Skills. Her dyster unge fra erhvervsuddannelserne om at være bedst til deres fag. Slagteriuddannelsen er med som konkurrencefag, og der skal blandt andet dystes i discipliner som ’slag til rullepølse’, ’kreativitet på porchettaen’ samt ’ridsning og snøring af nakke’.

Landmand og landbrugsmekaniker er såkaldte demonstrationsfag, der viser alt det gode ved uddannelserne

»Slagteribranchen mangler massivt slagterlærlinge, så det er oplagt at promovere uddannelsen over for de mange uddannelsessøgende, der kommer til DM i Skills. Det er uden tvivl en fremragende måde at få de unge, der skal til at vælge uddannelse, i tale på«, siger Anders Martin Klöcker.

En af de dystende er Alex Svingholm Hindsberg, 24 år og fra Aabenraa.

Han bliver færdig som ’industrislagter med speciale’ til marts og er med ved DM i Skills for anden gang. Sidste år blev det til en andenplads, så han går selvfølgelig efter guldet. Alex Svingholm Hindsberg synes, DM i Skills er en rigtig god måde at vise unge mulighederne i nogle af de uddannelser, som de ellers ikke lige tænder på.

»Vi får vist, at der er meget mere i arbejdet, end at båndet bare kører hele tiden. Det er meget mere alsidigt, end de fleste måske går og tror, så jeg tænker, det kan være en god måde at få nogen gjort interesseret i uddannelsen«, siger lærlingen og fortsætter:

»Jeg er rigtig glad for min uddannelse. Når jeg er færdig til marts, skal jeg seks måneder til Irland for at arbejde. Det er også med til at vise, at man får mulighed for spændende opgaver og oplevelser ved at tage en slagteruddannelse«.

Faktaboks

Kampagner og image

  1. Kampagner: L&F er afsender eller part i flere rekrutteringstiltag: Minds Behind Meat, Dairy Careers og Future Food er blot et lille udpluk.
  2. Vision: Vores uddannelsesvision med landbrugsskolerne er central.
  3. Image: Vi styrker erhvervets synlighed over for de unge på mange platforme: Åben Landbrug, Ungdommens Folkemøde, L&F’s Skoletjeneste med videre.
  4. Web: Tjek for eksempel www.futurefood.nu eller www.mindsbehindmeat.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle