Fødevarestyrelse vil kontrollere aflivning

Aflivning af pattegrise bliver nu genstand for en kontrolkampagne fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har besluttet at udføre en kontrolkampagne om aflivning af pattegrise.

Styrelsen har desuden bestilt en »vidensyntese« fra Aarhus Universitet for at klarlægge, om der er fremkommet ny, forskningsbaseret viden om aflivningsmetoder for svin under fem kg siden 2004.

Det oplyser fødevareminister Dan Jørgensen i et svar til Per Clausen, Enhedslisten.

Kræver obduktioner

Per Clausen har udbedt sig en uvildig undersøgelse af aflivede pattegrise fra svinebesætninger for at få afklaret »den egentlige dødsårsag, når pattegrise slås mod gulv eller inventar«.

Han efterlyser også, at fødevareministeren tager en drøftelse med den tyske fødevareminister om grunden til, at tysk lovgivning kræver, at pattegrise afblødes, når de er aflivet med slag i hovedet.

Spørgsmålene kommer i forlængelse af bl.a. en optagelse med aflivninger af pattegrise, som er lagt på nettet af TV2 News. Flere af disse aflivninger er ifølge Dan Jørgensen - som henviser til Fødevarestyrelsens vurdering - ikke i overensstemmelse med reglerne.

Det er situationer, hvor pattegrise »gentagne gange slås mod forskelligt inventar, hvor slaget ser ud til at ramme andre dele af kroppen end hoved og nakke,« skriver fødevareministeren. Han vil dog ikke foretage sig yderligere, før vidensyntesen foreligger.

Faktaboks

Det sker

  • Fødevarestyrelsen vil gennemføre en kontrolkampagne om aflivning af pattegrise.
  • Styrelsen har også bestilt en rapport fra Århus Universitet for at finde ud af, om der er kommet ny viden om aflivningsmetoder for svin under fem kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle