Familielandbrug med fart på: Færdigfeder ti svin i minuttet

Fra en spæd start med en halvpart i 135 søer ejer brødrene Mashhoff i dag over 200.000 søer og er på vej mod 11 mia. i omsætning.

Den lille kugleramme har ingen gang på jord, når Ken og Dave Mashhoff skal gøre deres produktion op.

De ejer 200.000 søer. Producerer 5,3 mio. slagtesvin om året. Og har en omsætning på ikke mindre end 7,7 mia. kr. En omsætning de i øvrigt regner med vil stige til 11 mia. kr. - svarende til 30 mio. om dagen - i 2016.

Det er, hvad brødrene Ken og Dave har drevet det til, siden de for 35 år siden købte en halvpart i 135 søer på deres forældres farm i det sydlige Illinois.

Og familielandbrug - det er det stadig. Det holder Ken Mashhoff benhårdt fast i. Også selvom produktionen i dag foregår på 460 farme i ni amerikanske stater.

»Det er mig, min bror og vores koner, der ejer The Mashhoffs. Der er ingen fonde eller finansielle investorer inde over. Til gengæld har vi 21 bankforbindelser,« fortæller Ken Mashhoff, der for nylig trådte tilbage som adm. direktør for virksomheden og i dag er bestyrelsesformand.

Alternativ til Smithfield

Selve opfedningen af de mange svin sker på private farme, hvor familierne selv står for alt det daglige arbejde i deres egne stalde.

I det hele taget spiller ordet ’familie’, og det image der følger med det, en meget vigtig rolle for den enorme vækst, som virksomheden har været igennem. Ordet indgår da også hele to gange i virksomhedens logo: Både som ord og i form af et lille pictogram, der viser to voksne og to små børn.

»Det er helt afgørende for vores forretningsmodel og succes, at produktionen foregår på små landbrug. Forbrugerne ved, at kødet kommer fra familieejede landbrug, og dermed er vores kød et alternativ til kødet fra de andre store amerikanske svineproducenter som eksempelvis Smithfield Foods.«

Uden alle de små farme, der mod betaling stiller deres stalde og arbejdskraft til rådighed, havde brødrene heller aldrig kunnet skabe så stor en virksomhed på så kort tid. Det betyder nemlig, at de i høj grad er sluppet for selv at købe jord og bygge stalde.

The Mashhoffs ejer og passer selv de 200.000 søer i egne stalde. Af smittemæssige årsager er der kun 5.000 søer på en typisk sofarm. På en enkelt af dem er der dog 13.000 søer.

200.000 søer - 26,2 smågrise

Alle søerne går løse. De fodres elektronisk og får i gennemsnit 26,2 smågrise pr. årsso.

Når smågrisene runder seks kg, køres de til opfedning på familiefarmene. På den måde færdigfedes 70 procent af de godt fem mio. slagtesvin, årsproduktionen lyder på. Resten opdrætter The Mashhoffs selv i egne stalde.

»Lige for tiden opdrætter vi selv 30 procent af svinene. Men det er mere af nød end lyst. De 10 procent har vi for at have hånd i hanke med det produktionskoncept, som familiefarmene skal følge. De sidste 20 procent har vi, fordi vi ikke har kunnet finde nok små landbrug til at producere nok svin til at opfylde de leveringsaftaler, vi har indgået,« siger Ken Mashhoff.

?Henter svin når de vejer 129 kg

I korte træk er konceptet og succesen bag brødrenes business, at de leverer en pakke, der består af smågrise, foder, medicin, rådgivning og dyrlægebesøg til hver af de mange farmere. Når svinene vejer 129 kg, henter The Mashhoffs svinene og kører dem til slagteriet.

De enkelte farmere få en fast betaling, der afhænger af staldenes størrelse, og hvor langt de ligger fra foderfabrikken og slagteriet. Desuden får de en bonus i forhold til blandt andet dyrenes vægt, fedtprocent og skader ved ankomst til slagteriet.

I Ken Mashhoffs øjne er to af de vigtige forklaringer på familiens succes, at produktionen sker på familieejede farme, og at det er produktion af protein - altså kød.

”Forbruget af protein fra kød er voksende. Verdens befolkning vokser, og gruppen af rige vokser. Det giver stigende efterspørgsel på kød og protein, og det er et marked, vi tror meget på,” siger Ken Mashhoff.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle