Fedttanke kan eksplodere

Fejl i fedttankens opbygning kan føre til livsfarlige eksplosioner. Maskinkonsulent opfordrer landmænd til at kontrollere opbygningen af deres fedttank.

Mange anlæg til opbevaring af fedt er sandsynligvis ikke konstrueret korrekt.

Dermed øges risikoen for både personskade og brand. Maskinkonsulent Gunnar Schmidt, Byggeri og Teknik i Vildbjerg, har for nylig oplevet, at en fedttank er eksploderet, heldigvis uden personskade. Landmanden havde bestilt mere fedt end der var plads til i tanken.

Under normale omstændigheder skulle det overskydende fedt blot løbe ud af overløbsrøret, der er placeret ved siden af påfyldningsrøret. Derved bliver chaufføren opmærksom på, at tanken er fuld, og kan standse pumpen. I den pågældende fedttank var overløbsrøret imidlertid tilstoppet.

Da tankvognen fortsatte med at pumpe fedt ind i tanken, gav den til sidst efter for det stigende tryk. Resultatet var, at fedttanken med et øredøvende brag eksploderede og sendte tankens sider og top til vejrs, mens det varme fedt væltede ud i bygningen. Fedtet var ved levering omkring 60 grader varmt og udgjorde dermed en risiko for skoldning.

Et stoppet overløbsrør er den sandsynlige forklaring på ulykken, men var fedttanken konstrueret korrekt, skulle overløbsrøret ikke kunne stoppe til. Et overløbsrør skal være både isoleret, opvarmet og have et vist fald mod udløbet. Dermed sikres, at fedt, der er løbet ud i overløbsrøret, ikke størkner og sætter sig som en prop i røret. En varmeledning som vikles rundt om overløbsrøret før det isoleres sikrer røret mod tilstopning.

"Denne gang gik det heldigvis godt, og ingen mennesker kom noget til. Men samme ulykke kan ske igen andre steder," advarer Gunner Schmidt, Byggeri og Teknik. Han fraråder desuden at isolere fedttanke med almindeligt mineraluld (glasuld/rockwool). Han anbefaler i stedet at isolere med skum (polyuretanskum) som sprøjtes på tanken og på overløbsrør. Hvis der løber fedt ud af tanken, gennemvæder det mineralulden og danner dermed en fin grobund for bakterier. Bakteriernes vækst får temperaturen til at stige så meget, at der opstår risiko for brand. Fedttanke bør derfor altid isoleres med skum. Bakterier trives ikke lige så godt i skum som i mineraluld, og dermed er risikoen for brand betydeligt mindre, slutter Gunnar Schmidt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle