Fem råd, før du selv begynder

Der er mange faldgruber, når man vil starte en ny fødevareproduktion op. Læs fem råd fra Steffen Lund, Business Lolland-Falster.

Tænk stort!

Selvom Steffen Lund anbefaler, at man starter småt, råder han også til, at man allerede fra begyndelsen tænker, hvordan produktionen kan skaleres op. Hvis ikke produktionen kan øges, har den fra starten nogle iboende begrænsninger, der betyder, at den aldrig for alvor kommer ud over den lille skala.

Start småt!

Det er vigtigt at få erfaringer med både produktion, forarbejdning, markedsføring, salg og distribution, så de fleste børne- og opstartssygdomme er afluset, mens produktionen er på et lille niveau.

Skaler hurtigt!

Hvis produktet viser sig at blive en succes, skal man hurtigt kunne øge produktionen og dermed dække efterspørgslen. Det gælder både produktion, forarbejdning og distribution. Det er et punkt, hvor mange iværksættere løber ind i problemer, fordi de mest har fokuseret på produktionen, men pludselig oplever, at andre områder også kræver megen opmærksomhed.

Vær fleksibel!

Alt går sjældendt som forventet, eller også sker der noget, man ikke havde kunnet forudse. Derfor skal man være fleksibel og i stand til at agere, på trods af at hverdagen og udviklingen ikke går, som man ventede.

Tag del i værdikæden!

Landmanden får typisk kun mellem 10 og 15 procent af forbrugerprisen. Gennem større forædlingsgrad kan andelen og dermed værdien for landmanden øges. Hos Business Lolland-Falster samarbejder man for eksempel med Agro Food Park om udvikling af den fermenterede quinoa-drik. På kort sigt giver produktionen ikke overskud, men på længere sigt kan den bidrage til både afsætning og lønsomhed i hele produktionen, foruden at det er en god historie at fortælle.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle