Fingerspids- fornemmelser

"Fingerspidsfornemmelse".

Sådan beskrives opskriften på succes hos den vestjyske mælkeproducent, Gudmund Kristensen, der i år kan bryste sig af at være dansk mester i mælk. Som det kan læses på ugens kvægsider, yder hans 400 køer i gennemsnit 13.697 kg mælk. Et imponerende resultat, der altså i høj grad opnås ved en stærk fornemmelse for godt foder og effektiv fodring. Vel at mærke med metoder, mange kolleger anser for højst utraditionelle.

Gudmund Kristensen ligner dermed på mange måder andre landmænd med succes. LandbrugsAvisen har sammen med Videncentret for Landbrug spurgt et udsnit af landmænd med gode og dårlige regnskaber for at komme tættere på, hvad der egentlig skal til for at få succes. Og meget tyder på, at det netop handler om evnen til godt håndværk.

De bedste arbejder ikke mere eller længere end gruppen med ringere regnskaber. De lægger ikke flere planer, de bruger ikke flere eksperter og konsulenter. De har ikke en gårdbestyrelse, som alle eksperter ellers råder dem til. De bruger sjældent budgettet til aktiv planlægning. De bedste holder mere af at arbejde med praktisk landbrug end med papir.

At de bedste når deres resultater uden nedskrevet strategi og med mindre konsulentbrug end kolleger med ringere regnskaber betyder ikke, at eksperternes råd om strategi og planlægning er forkert. Tværtimod - hvis landbruget skal nå op på en indtjening som i andre erhverv - og det må og skal være målet, handler det om både-og. Det gælder stadig, at ingen landmand får topresultater uden en grundliggende fornemmelse for dyr og planter. Men det skal helst suppleres med en klar strategi, gode planer og evnen til at lytte til både kolleger og eksperter.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle