Fire foreninger hyrer vandplan- advokat

Juridisk forundersøgelse skal udrede, om landbruget kan stævne staten for uopnåelige mål i vandplanerne og virkemidler, der belaster landbruget urimeligt.

Efter flere dages høj bølgegang i Landbrug & Fødevarer er der lagt låg på en gryende konflikt mellem L&F og fire lokalforeninger, som har besluttet at gå juridisk enegang.

De fire lokale landboforeninger er fortsat fast besluttet på at lade medlemskronerne springe til en juridisk forundersøgelse af, om der er revner og sprækker i det juridiske grundlag for vandplanerne, som kan bruges til at stævne staten. Det velvidende, at Landbrug & Fødevarers egen advokat, Håkun Djurhuus, har frarådet en retssag.

Efter et møde mellem viceformand Thor Gunnar Kofoed og tre af de nu fire lokalformænd tirsdag, har parterne dog besluttet at nedsætte en fælles arbejdsgruppe.

Arbejdsgruppen skal i næste uge mødes med de to topadvokater, der mener noget forskelligt om de juridiske muligheder for at angribe vandplanerne, for, som parterne torsdag skriver i en fælles pressemeddelse, at sikre, at »der er sikkerhed for grundlaget for at gå i juridisk krig med staten om urimelighederne«.

De to advokater er L&Fs advokat Håkun Djurhuus og de fire foreningers advokat Philip S. Thorsen.

Second opinion

De fire foreninger, LandboSyd, Kolding Herreds Landbrugsforening, Sønderjysk Landboforening og nu også Centrovice på Fyn, mener dog fortsat, at sagen er så afgørende for deres medlemmer og landbrugets fremtid, at der er behov for en ´second opinion’, om den så skal koste millioner.

»Det er altid godt med to skud i bøssen«, siger Mogens Dall, formand for LandboSyd.

Derfor har de fire foreninger bedt advokat Philip S. Thorsen fra advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen om bistand. I det planlagte arbejde vil bl.a. indgå en analyse af de økonomiske omkostninger af efterafgrøder på 50 ejendomme rundt om i landet.

Undersøgelsen skal også se på andre restriktioner og krav relateret til vandplanerne.

Dermed går den længere end et lignende varslet juridisk initiativ med specielt fokus på efterafgrøder, som den sønderjyske landmandsgruppe Agerskovgruppen få dage tidligere havde varslet og efterlyst sponsorer til.

Foreninger tog tèten

Nu har de fire L&F-foreninger så taget teten - til fortrydelse for Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen.

Han og Agerskovgruppen har ellers allieret sig med en anden kendt landbrugsadvokat, Hans Sønderby, som har afbrudt det mangeårige samarbejde med Bæredygtigt Landbrug.

Jens Peter Aggesen ’undrer sig’ - og ærgrer sig formentlig også - over de lokale foreningers initiativ, som måske kan gøre det svært at finde egne sponsorer.

Men som Hans Damgaard, formand for KHL, siger:

»Vi er alle frustrerede over, at det hele kun går én vej og kun bliver værre og værre. Derfor har medlemmerne behov for at se action. Når der rører sig noget hernede, ser jeg helst, at det er landboforeningerne, der kører med det«.

 

Mere undren

Undren var også det ord, som Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer reagerede med, da de fire foreningers planer blev meldt ud i en pressemeddelelse tirsdag.

Her var det især timingen, der blev påpeget, i lyset af, at lokalformænd fra hele landet skal mødes om en god uge, 29. juni, for bl.a. netop at drøfte L&Fs eget ’juridiske spor’ i arbejdet med vandplanerne.

Det bidrog ikke til den gode stemning mellem Axelborg og de syd- og sønderjyske lokalformænd, at Christian Lund, højt placeret medlem og sektorformand i L&Fs primærbestyrelse, er blandt de selvkørende formænd.

Nu ser det dog ud til, at mødet mellem lokalformændene og viceformand Thor Gunnar Kofoed tirsdag har skabt mere fodslag og gydt olie på vandene, selv om formændene både står fast og understreger, at de ikke ønsker splittelse i L&F.

Nødt til at lytte

»Vi oplever et markant pres fra kredse i landbruget, og det er vi nødt til at lytte til. Jeg er glad for, at jeg har et stærkt KHL. Men det har jeg ikke, hvis jeg glemmer mine medlemmer«, siger Hans Damgaard, Kolding Herreds Landbrugsforening.

Østlige Øers Landboforeninger deltager ikke i de fire foreningers initiativ, da et flertal i ØØL-bestyrelsen angiveligt har underkendt formand Povl Fritzners anbefaling om at bakke op.

Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Povl Fritzner eller fra Gefion-formand Torben Hansen.

Også Bæredygtigt Landbrug har meldt pas og nøjes med at udtrykke sympati for alle med henvisning til de mange andre juridiske sager, der optager foreningens tid og ressourcer.

Landsformandsmøde

Landbrug & Fødevarers øvrige lokalformænd bliver involveret i processen snarest, understreger Thor Gunnar Kofoed.

»Resultatet af arbejdsgruppens møde skal naturligvis præsenteres og drøftes med Landsformandskredsen på næste møde den 29. juni, hvor det juridiske og politiske arbejde med vandplanerne i forvejen er på dagsordenen«, siger han.

Faktaboks

Fælles arbejdsgruppe nedsat:

  • Viceformand Thor Gunnar Kofoed mødtes tirsdag med de fire formænd og gav bl.a. status for L&Fs firepunktsplan, hvoraf ét er det juridiske spor:
  • »Når lokalforeninger har samme ønske og vil speede processen op, er det fornuftigt at sætte sig sammen, så landmænd ikke betaler dobbelt for det samme arbejde, og man kan være sikker på, at alle spor bliver undersøgt«.
  • De fire formænd understreger, at det handler om at samle landbruget: »Vi vil ikke splitte men samle og vi mener, at det juridiske våben kan tages i brug sideløbende med arbejdet i de landsdækkende organisationer«.
  • På mødet blev nedsat en arbejdsgruppe, som mødes i næste uge. På landsformandsmødet 29. juni inddrages øvrige formænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle