Flere er interesseret i halm

Af:Thomas Holst, chefkonsulent, Danske Halmleverandører

I Danske Halmleverandører er der positiv stemning, da der for tiden er rigtig mange, som taler om at øge forbruget af halm. Det er de nuværende kunder til kraftvarme og varme, hvor de med kraft (el-produktion) i det seneste år har øget efterspørgslen på grund af de høje priser på strøm. Der er flere og flere, der taler om biokul fra pyrolyse, og her spørges der også efter halm, også selv om halmen skal benyttes til andet, inden det skal i pyrolyse. Det andet kan være til biogas, hvor vi siden den forfærdelige russiske invasion af Ukraine har bidraget til at finde ud af, hvordan biogasproduktionen kan øges hurtigst muligt. Her er halm en oplagt mulighed, som dog ikke kommer uden hindringer.

Vi skal i fællesskab med biogasbranchen have fundet frem til den rigtige forbehandling af halmen, så gaspotentialet kan udnyttes hurtigere end 100 dage. Så den nød skal knækkes, inden vi forventer at se et stort tigerspring i anvendelsen af halm til biogas. Men der er mange i biogasbranchen, som bidrager positivt til at finde løsningen.

Med de meget store uforudsete stigninger, der har været på diesel, er omkostningerne til levering af halm, primært til de større kraftvarmeværker, hvor halmen transporteres langt, steget meget. Det har betydet, at Danske Halmleverandører har henvendt sig til de tre største værker i Danmark og opfordret til, at de tænker på de uforudsete stigninger i transportomkostningerne. Ørsted har allerede meldt deres fine løsning ud til leverandørerne, Kredsløb i Aarhus har indtil videre afvist at komme med et tillæg eller anden løsning, og Fynsværket vender tilbage efter påske.

Den kommende sæson kan der blive behov for at se lignende løsninger, for kontrakter indgået inden Ruslands invasion, da der ud over diesel også er store stigninger på gødning, som påvirker økonomien i halmproduktionen. Vi håber ikke det bliver nødvendigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle