Forbud mod Triazoler kan koste 30 pct. af EU's hvedeproduktion

EU's Ministerråd vil fjerne den vigtigste gruppe af svampemidler i hvede - forlydender om femårig dispensation er kun en stakket frist.

En femårig dispensationsordning er kun en stakket frist, hvis EU gennemfører nye regler for godkendelse af pesticider. Det siger landskonsulent Poul Henning Petersen, Dansk LandbrugsRådgivning, Landscentret. Han henviser til, at de nye regler i givet fald blandt andet vil sende svampemiddelgruppen Triazoler ud i mørket, fordi de isoleret set er hormonsforstyrrende.

"Umiddelbart kan det lyde meget godt med fem år. Men det er faktisk ikke ret lang tid, når vi snakker kemi, for det tager rigtig lang tid at udvikle nye stoffer," siger han.

Den dispensationsordning der er på tale blev på EU's Ministerrådsmøde for nylig forhandlet på plads af England, hvor miljømyndighederne har beregnet, at et forbud mod Triazolerne kan reducere hvedeproduktionen i EU med hele 30 pct.

Konsekvenserne i Danmark alene set tør Poul Henning Petersen ikke gætte på, men han er overbevist om, at konsekvenserne vil være betydelige.

"Det er det eneste effektive middel vi har mod septoria, som er den mest tabsgivende svamp i hvede," siger han.

Triazoler er kommet på EU's sorte liste, fordi midlerne er hormonsforstyrrende, hvis man ikke tager særlige forholdsregler.

Ifølge Poul Henning Petersen har de danske miljømyndigheder imidlertid forlængst taget hånd om problemet, som kun eksisterede i væksthuse i garternierhvervet, hvor mennesker arbejder inden døre og er tæt på sprøjten.

"I landbruget er der ikke en eksponering, der er problematisk," siger han.

Hvis et forbud mod Triazoler alt andet lige ender som en realitet, vil strategien være at lave forsøg med at blande andre svampemidler med halvdårlig effekt.

Dansk forspring

Uanset hvor mange sprøjtemidler, der ender med at blive forbudt og forsvinde ud af Euro pæisk landbrug, har Danmark et forspring i forhold til mange af de øvrige EU-lande, fordi mange midler allerede er udfaset som led i de revurderinger, der har fundet sted siden 1987.

"I forhold til andre lande har vi i Danmark allerede taget en stor del af skraldet. I det hele taget er Danmark kun en meget lille brik i det her spil, hvor der er enorme interesser på spil," siger Poul Henning Petersen.

christensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle