Formand: Vær ikke bekymret for bybørnene

Eleverne på landbrugsskolerne er vokset op i byerne og har ikke fået landlivet ind med modermælken, men de er blevet dygtigere end for blot nogle år siden, forsikrer formand for landbrugsskolerne.

Landmanden selv har kendt erhvervet fra barnsben, derfor skal han være tålmodig, når han får en elev ud på sin bedrift, mener formand for danske landbrugsskoler Marianne Oksbjerre. Størstedelen af eleverne på landbrugsskolerne har en baggrund i byen, men det har sine fordele.

»Udgangspunktet for eleverne er et andet, men bogligt og refleksionsmæssigt er vi på et helt andet niveau efter erhvervsskolereformen,« siger Marianne Oksbjerre.

Erhvervsskolereformen, der blev indført for to år siden, betyder, at landbrugseleverne skal have 02 i dansk og matematik fra grundskolen for at komme ind på uddannelsen. Det har allerede en positiv virkning på elevernes forudsætninger, mener formanden. Eleverne kan tænke selvstændigt og reflektere over arbejdsgangen på bedriften, forklarer hun.

»Når landmanden forklarer en arbejdsopgave, skal det måske kun gøres en enkelt gang, fordi eleven kan holde det op mod teorien fra skolen,« siger Marianne Oksbjerre.

Velforberedte elever

I sidste uge satte en række artikler fokus på landbrugselever på baggrund af Landbrugsavisens undersøgelse. Undersøgelsen viser, at blandt de landmænd, der ikke længere har elever, har 18 procent fravalgt dem, fordi de oplevede, at eleverne er dårligt forberedt, når de kommer fra skole.

Marianne Oksbjerre er uenig i, at skolerne ikke klæder elever godt nok på til praktikken.

»Skolerne gør alt, hvad de kan for at hjælpe landbrugseleverne på vej, men man kan ikke hente 16 års landmandserfaring på et skoleforløb, inden eleverne skal i praktik,« siger hun.

Reformen kan ikke ændre på, at eleverne kommer fra byen frem for landet, men uden dem var der ikke nogen til at overtage erhvervet i fremtiden, forklarer Marianne Oksbjerre.

»For eksempel er 80 pct. af eleverne fra Gråsten Landbrugsskole fra byen, sådan ser det ud på mange skoler. Det er betingelserne, og så skal vi i samspil med landmanden sikre, at der kommer nogle dygtige elever og fremtidige landmænd ud på bedrifterne,« siger hun.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle