Fornuftige udbytter i danske stivelseskartofler

Af Birgitte A. B. Andersen, planterådgiver, Sagro

Ingen sæson uden udfordringer, optagning af lagerkartofler er afventende pga. regn. Det danske spisekartoffelmarked er meget roligt.

Der er i de sidste par uger også kommet gang i optagningen og forarbejdningen af stivelseskartoflerne. Umiddelbart med fornuftige udbytter og stivelse.

De tyske spisekartoffelpriser er faldende. Priserne har i sidste uge og i denne uge, for første gang i år, bevæget sig under priserne på samme tid i 2018. Et forsigtigt bud fra Tyskland er, at det totale udbytte kommer til at ligne 2016, altså et godt stykke over 2018, men ikke på højde med 2017. Det er dog kun lige starten på optagningen af lagerkartofler, vi ser nu, så de endelige udbytter afventes.

Holland, Belgien, Frankrig og Storbritannien melder om fornuftige udbytter, men indtil optagningen af lagerkartoflerne er afsluttet, kommer der ikke nærmere tal.

I det østlige Europa har Polen og Ukraine stadig høje priser på kartofler pga. lave udbytter som følge af tørke. Rumænien melder om den dårligste høst i de sidste 20 år som følge af vådt forår og tørke i sommer. Set i forhold til Danmark havde Rumænien i 2018 det 4. største areal med kartofler i EU, men kun det 7. højeste udbytte i EU.

De officielle tal fra Rusland melder om faldende areal med kartofler hos professionelle kartoffelavlere over de seneste år. Det skal dog med, at en stor mængde af de kartofler, der dyrkes i Rusland, er på småbrug og i private haver.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle