Forskellig hvedepris på de to sider af Atlanten

Hvede produceres over hele verden men handles mest i Paris og Chicago. Der er forskel på de to typer hvede, og prisen påvirkes forskelligt af ændringer i udbud og efterspørgsel.

Analytikere er så godt som enige om, at det er globale tendenser der påvirker prisen på hvede. Efterspørgslen fra kineserne, ugunstige produktionsforhold og alternative afsætningsmuligheder gælder lige meget hvor i verden, hvede bliver handlet. Alligevel er der forskel på den pris, hvede sælges til i Paris og Chicago.

Set over de sidste syv år har hvedeprisen handlet i Paris (MATIF) generelt været højere end prisen på hvede handlet i Chicago (CBOT). Forskellen skyldes primært ændringer i dollarkursen, og at der ikke er tale om et helt identisk produkt.

Casper Andersen fra Jyske Bank forklarer, at hvede handlet i Paris primært bruges til fødevareproduktion, mens hvede handlet i Chicago bruges til dyrefoder. Dermed ligger noget af forklaringen bag prisforskellen i en forskellig efterspørgsel efter de to produkter.

Stort puslespil

Naturligvis gælder de fundamentale tendenser for ændringer i udbud og efterspørgsel for begge typer hvede, men det er et større puslespil at regne ud, hvordan globale tendenser helt specifikt påvirker hveden i Paris og hveden i Chicago.

"Hvis en brik mangler, så skal den fyldes ud af noget andet," siger Casper Andersen.

Han uddyber med et eksempel: Tørken i Australien førte sidste år til manglende udbud af hvede. Da Australien primært eksporterer til Asien, skabte det et hul på verdensmarkedet. Det hul kunne udfyldes af forskellige markedsdeltagere. Hvis eksempelvis Mellemøsten valgte at fylde det hul med eksport af deres hvede, så kunne det føre til større efterspørgsel på MATIF-hvede fra Europa end hvede fra USA og dermed få prisen i Paris til at stige mere end i Chicago.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle