Foulum anbefaler Roundup-forsøg

I et notat fra februar 2014 anbefaler Aarhus Universitet, at Danmark laver forsøg, der skal belyse Roundups eventuelle skadelige virkninger.

»På baggrund af det gennemgåede materiale vurderes det, at det er glyphosat nærmere end det er gm-afgrøden i sig selv, der kan være en udløsende faktor.«

Det skriver forskerne Martin Tang Sørensen, Hanne Damgaard Poulsen og Ole Højberg fra Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet (Foulum), i et nyt notat bestilt af Fødevareministeriet.

Notat

Notatet er bestilt, fordi Fødevareministeriet ønskede en redegørelse for eventuelle negative virkninger af både genmodificerede afgrøder og glyphosat-behandlede afgrøder.

Foulum-forskerne anbefaler i notatet, at man ser på Roundups virkning på mave-tarmsystemet og på dyrs mineralstatus efter fodring med glyphosat-behandlede afgrøder.

»Det er udmærket at undersøge, men jeg forventer ikke, man finder en negativ effekt på mavetarmsundheden og på søers reproduktion, således som det af og til fremhæves i debatten,« siger afdelingschef Niels Kjeldsen, Videncenter for Svineproduktion.

Forsøg fra 1980’erne

De seneste danske forsøg med Roundup blev gennemført helt tilbage i 1985-87 og offentliggjort i 1990 af Statens Husdyrbrugsforsøg.

»De viste ingen negativ effekt af Roundup på søers reproduktion,« forklarer Niels Kjeldsen.

Brunst, omløbning og drægtighed var upåvirket af, om søerne var fodret med ubehandlet byg eller Roundup-behandlet byg. Søerne indgik i forsøget allerede tre uger gamle, og sluttede da de havde fravænnet deres fjerde kuld.

»Jeg forventer, man vil komme til samme resultat, hvis man gentager forsøgene i dag,« siger afdelingschefen.

Næsten alle bruger gmo-soja

Da størsteparten af soja til danske svin er gmo-soja, som efter alt at dømme er sprøjtet med Roundup, mener Niels Kjeldsen, at praksis modsiger, at der skulle være de uheldige konsekvenser, som nogle peger på, Roundup giver.

»Effektiviteten i danske såvel som i udenlandske sohold stiger i disse år, selvom man anvender Roundup-behandlet foder. Vi hører heller ikke om massive problemer med reproduktionen, men hører selvfølgelig fra tid til anden om besætninger, der i en periode har reproduktionsproblemer,« fortæller han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle