Frøbranchens afprøvning af sorter reddet af privat fond

»Det har enorm betydning, at vi har en dansk sortsafprøvning,« mener Thor Gunnar Kofoed, Frøsektionen, der er formand for den nydannede TystofteFonden.

Tystofte er kendt som stedet for afprøvning af nyt plantemateriale Danmark - og sådan vil det også være i fremtiden.

Med dannelsen af den privatejede TystofteFonden er der skabt basis for, at sortafprøvningen ophører som statslig virksomhed og fortsætter sin virksomhed i privat regi på basis af ren brugerbetaling.

»Det har enorm betydning, af vi bevarer en dansk sortsafprøvning. Det handler om troværdighed og uvildighed, som er utroligt vigtige parametre for virksomhederne i branchen,« siger Thor Gunnar Kofoed, der er formand for L&F Frøsektion og valgt som formand for TystofteFonden.

Statslig afprøvning forsvinder

Ifølge Thor Gunnar Kofoed er det ikke alene fordelagtigt for danske landmænd, at der fortsat sker afprøvning af nye sorter på dansk jord og under danske klimaforhold.

»Et andet argument for at fortsætte Tystofte er, at der lige nu sker en stor tilpasning af sortslovgivningen i Europa, som vil betyde, at de statslige sortsafprøvninger langsomt vil forsvinde. Det vil medføre, at private firmaer vil skulle påtage sig opgaverne. I det spil er det fordelagtigt for os at være tidligt på vej med en løsning,« siger Thor Gunnar Kofoed.

Han pointerer vigtigheden af, at man kan redde det nuværende Tystofte, hvis faglige omdømme for troværdighed og kvalitet er i top. Det betyder i øvrigt, at institutionen allerede betjener mange udenlandske kunder.

»I den kommmende tid skal vi udarbejde en forretningsplan for modernisering og udvikling, og vi skal beslutte, hvilke arter og opgaver Tystofte skal arbejde med i fremtiden,« siger Thor Gunnar Kofoed.

Storforbrugere af Tystofte

»Vi er storforbrugere af Tystoftes ydelse, og det har stor betydning for danske forædlere, at sorts- og værdiafprøvningen fortsætter herhjemme,« siger direktør Birger Eriksen, Sejet Planteforædling, der er blandt indskyderne i TystofteFonden.

»Den nærhed, faglige kompetence og dialog om afprøvningen, som vi har med Tystofte, kunne vi ikke opnå med sortsafprøvere i udlandet. Vi er meget tilfredse med den kvalitet, som Tystofte løser opgaverne med,« fastslår Birger Eriksen.

Alene Sejet Planteforædling sender cirka 20 nye kornsorter til afprøvning om året.

Faktaboks

TystofteFonden

  • Privatejet fond dannet med henblik på at drive sortsafprøvning
  • Bag fonden står Min. for Fødevarer, en række fonde samt forædlingvirksomheder i ind- og udland.
  • Fonden overtager driften af Tystofte pr. 1. juli 2015

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle