Frøfirmaer mangler spinatavlere

Konsekvensen er, at arealerne bliver mindre, og firmaerne må sige nej til ordrer fra udlandet.

Normalt har landmænd stået i kø for at få lov at dyrke spinatfrø og andre havefrøafgrøder. Med kornprisens himmelflugt har piben fået en anden lyd. Frøfirmaer kæmper for at få spinatavlere nok, og for at fastholde dem de har.

"Kornprisen ødelægger alt," siger Henning van Veldhuizen, direktør i Jensen Seeds ved Odense.

Spinatfrø dyrker man til en fast pris, og prisen er hævet, så man med en normal høst får 3.000 kr. mere for en hektar spinatfrø end for en hektar maltbyg. Siden sidste år er prisen hævet med cirka 3.400 kr. pr. hektar.

Han mener, at spinatavlerne gambler og satser på, at kornprisen stiger endnu mere. Så rationaliserer de sædskiftet og springer et år med spinatfrø over.

"Men de risikerer også, at kornprisen rasler ned," siger han.

Han sender de endelige kontrakter ud meget snart, og trods vanskeligheder med at få avlere regner han ikke med at arealet falder.

Hos Dæhnfeldt, der er købt af Syngenta, prøver man at øge arealet med spinatfrø. Det er også ifølge avlskonsulent Eske Birk lykkedes at tegne større arealer end sidste år, men ikke så meget som man gerne vil.

Mindre areal

Palle Sørensen, direktør i Vikima Seed, regner derimod med, at arealet med spinat bliver mindre i år. Cirka 80 procent af, hvad det var sidste år.

"Det er en udfordring, det her," siger han.

Vikima Seed er ikke blot ramt af kornprisens udvikling men også af, at mange sukkerroer er flyttet fra Sjælland og Fyn til Lolland Falster, der er Vikimas hjemegn. Dermed får mange sædskiftet fyldt op med roer.

"Vi har mistet 10-15 spinatavlere på den måde," siger han.

Men Vikima kæmper for at kunne forsyne kunderne, og har hævet prisen så man forventeligt høster for op mod 20.000 kr. pr. hektar med spinatfrø.

"Det er bedre end maltbyg, men det er, som om 3.000 kr. pr. hektar ikke frister så meget, som da kornet var billigt," siger han.

Tilbyder rabat

Derfor tilbyder Vikima nu renserabatter for store marker og fragttilskud for at tiltrække avlere.

"Vi er blevet meget nemme at forhandle med, og vi lukker ingen kontrakter, hvor vi er uenige om prisen," griner Palle Sørensen, der har været vant til at avlerne kom af sig selv.

Med til historien hører, at arealet med spinatfrø er fordoblet inden for en kort årrække. Det betyder, at mange nye avlere er kommet til. Men 2006 og 2007 var ikke gode år, og mange nåede ikke den tilstræbte indtjening pr. hektar. Det svækker interessen hos nogle.

"Dem der var med i 2004 og 2005, som var kanonår, er mere vedholdende," har Palle Sørensen erfaret.

Han finder det ærgerligt, at det er svært at finde avlere nok, fordi Danmark har en enestående position på verdensmarkedet for spinatfrø, og den ser han gerne, at man fastholder. Vikima Seed har dog været nødt til at flytte produktion til Polen, Tyskland og Sverige for at producere nok.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle