Frømanden, der endte i formandskabet

60 Torsdag 27. juni kan Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer, fejre sin 60 års fødselsdag.

Der skulle tre valgrunder og en fintælling til, før Thor Gunnar Kofoed på delegeretmødet i november 2018 kunne kalde sig viceformand i Landbrug & Fødevarer. Og selv om den bornholmske landmand ikke tidligere havde været en del af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, var det en særdeles dreven herre, der nu med 22 stemmers overvægt blev en del af formandskabet.

I EU har han været medlem af COPAs Udvalg for Markfrø fra 1996, formand fra 1997 og medlem af COPAs Udvalg for Bioteknologi fra 1999. Fra 2001 til 2004 var Thor Gunnar Kofoed medlem af Folketinget for Venstre. Forud for det var han medlem af kommunalbestyrelsen i Nexø og Bornholms Amt, så han ved, hvordan politikerne arbejder på flere niveauer.

Blandt danske landmænd er det først og fremmest frøavlerne, der har haft direkte glæde af Kofoeds politiske snilde. Formandsposten for frøavlerne, nu Frøsektionen i Landbrug & Fødevarer, nåede Kofoed at holde i snart 25 år, inden han i januar i år trak sig fra pladsen som følge af viceformandsvalget.

Fødselaren går op i at vedligeholde sit netværk og tale med de nødvendige personer. Ikke kun venner, også modstandere. »Man får brug for dem«, som han siger.

Thor Gunnar Kofoed er i den grad vedholdende og lader sig ikke spise af med et nej. Han kæmpede for, at frøudlæg kan tælle med som MFO-afgrøder i EU-ansøgningen. Svaret fra myndighederne var, at det måtte man ikke give lov til for EU. Thor Gunnar Kofoed ringede til EU, som ikke kunne genkende den udlægning, og så blev reglerne ændret i Danmark.

På Bornholm driver Thor Gunnar Kofoed Knarregaard ved Nexø med 175 ha korn, græsfrø, grøntsagsfrø og blomsterfrø. Han har et maskinfællesskab med to andre landmænd, og sammen driver de omkring 1.365 ha, heraf 115 ha økologisk.

Der bliver holdt reception for Thor Gunnar Kofoed tirsdag 25. juni kl. 15.00 på Axelborg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle