"Fremtiden for halm har aldrig set bedre ud"

Landmand fra Hobro leverer 50.000 ton halm om året. Han er netop ved at få de sidste aftaler på plads for den kommende sæson.

"Fremtiden for halm har aldrig set bedre ud. Varmeværkernes dominans med Dong i spidsen er svækket. Før var det købers marked. Nu er det sælgers marked, og alting kan sælges," siger Søren Rasmussen, der i et I/S sammen med sin far driver Skovsgaard & Frandsbjerg land- og skovbrug ved Hobro.

Han har specialiseret sig i at levere halm til diverse formål, og sidste år leverede han ca. 50.000 ton halm til kunder i ind- og udland.

"Gennem mange år er det lykkedes kraftværkerne at holde priserne nede under produktionsprisen, indtil for et halvt år siden. Priserne har ligget på 38-42 øre pr. kg leveret på værkerne i Jylland, men nu er priserne hævet ca. 10 øre, og det har aldrig været sværere end nu at sige, hvad halm koster," siger Søren Rasmussen.

Han leverer tre kategorier af halm efter kvalitet. Den bedste kvalitet sendes til en fabrik, hvor den laves til strøelse. Den næstbedste kvalitet går til varmeværkerne, mens den ringeste kvalitet bruges til gulerødder

Endelig er der halm uden for kategori, der går til dyrkning af champignon.

Otte nye pressere

Søren Rasmussen har lige investeret i otte nye MF-pressere, hvoraf de selv kører med de tre, mens to er sendt til Polen, og de andre tre er til maskinstationer mellem Mariager Fjord og Randers Fjord der presser halmen, som Søren sørger for at fjerne og afsætte.

Der bjærges i alt 20.000-25.000 bigballer i området, hvoraf de fleste lægges på lager, blandt andet i den store halmterminal på 135 gange 52 meter. Den er så stor, at de uden problemer kan køre ind i den med en lastbil med anhænger og vende rundt, når den som nu er næsten tom, men den er ikke stor nok.

Søren arbejder på at fylde 20 procent mere halm ind i terminalen ved at øge ballernes vægt fra 500-600 kg til 700 kg. Samtidig kan de så køre med tilsvarende større læs halm.

Om 14 dage begynder de at fylde den op, og 20. august regner de med, at den er fyldt op.

Den del af halmforretningen, der ligger i lokalområdet, kalder Søren for detaildelen, mens engrosdelen, der tager sig af transport og salg af halmen, dækker resten af Jylland og Fyn.

Søren Rasmussen er netop ved at få de sidste aftaler på plads for den kommende sæson.

Som noget nyt lejer han i år et par pressere ud til større gårde, hvorfra han aftager halmen.

I Danmark er der gode muligheder for levering af halm til fabrik, foder og varmeværk. Til gode priser, vurderer Søren Rasmussen.

"Det er vigtigt, at der er en forsyningssikkerhed, ellers vil vi blive valgt fra til fordel for andre brændsler eller strøelse," siger Søren Rasmussen, og derfor opfordrer han til, at man bjærger så megen halm som muligt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle