Fremtiden ser lysere ud

Fortællingen om den ny strategi er slået igennem, mener Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug & Fødevarer

Det har rykket. Landbruget er kommet positivt ind i den offentlige debat, og erhvervet er kommet på dagsordenen. Det fastslår Landbrug & Fødevarers formand gennem de seneste syv måneder, Niels Jørgen Pedersen.

Fremgangen gælder også på de indre linjer, hvor formanden hæfter sig ved, at accepten af den lagte linje når bredere og bredere ud.

"Jeg synes virkelig, vi kan se, vores strategi og kampagnen for den rykker. Vi har fået sat erhvervet på dagsordenen som skaber af eksport og arbejdspladser. Vi hører politikerne sige det, og det siver også ud i befolkningen. Det er den forståelse, som efterfølgende skal danne baggrund for, at vi kan få gode rammevilkår at producere under," siger formanden.

Fra hug til debat

Niels-Jørgen Pedersen peger på, at landbrugserhvervet stadig hyppigere bliver positivt omtalt i medierne.

"Se bare på hvor mange gange vi er med i TV2 News og TV-Avisen - på en positiv måde. Vores meningsmålinger viser det også," siger han.

I Børsens mandagsudgave viste en optælling over mest citerede personer i udvalgte erhvervsorganisationer, at Niels Jørgen Pedersen er rykket direkte ind på en trettendeplads - i øvrigt kun fem pladser efter L&F-direktør Claus Søgaard-Richter.

Også internt, dvs. over for medlemmerne af de lokale landbo- og familielandbrugsforeninger, mener Niels Jørgen Pedersen, at organisationen er godt på vej til at have bygget bro. Det var nødvendigt efter drøje hug fra baglandet om manglende synlighed hos medlemmerne.

"Jo, jeg synes, vi har rykket. Jeg kan mærke, at mit ugebrev til alle medlemmer bliver læst. Kommentarerne kommer på mail, og når jeg er ude på medlemsmøder. Der er mange positive reaktioner på det, jeg skriver - selvfølgelig også nogle negative, men det giver så nye muligheder for, at jeg kan forklare strategi, mål og midler endnu en gang," siger han.

Tale om succes

Niels Jørgen Pedersen finder det vigtigt at fortælle om de succeser, organisationen opnår.

"I vores erhverv er der lidt en tendens til, at vi fokuserer på det, der ikke går godt, men det bliver let en selvopfyldende profeti," siger han.

Blandt succeserne mener han også, at man kan regne de ændringer, der nu er kommet i regeringens vandplaner:

"De var tæt på håbløse, da de blev lagt frem godt to år tilbage, og der er stadig meget, der skal ændres. Men vi har opnået målrettede virkemidler i stedet for kvoter på 10.000 ton kvælstof og konsekvensberegninger af ændret vandløbsvedligeholdelse. Vi har også hørt miljøminister Ida Auken sige, at hun hellere vil have en god miljøkvalitet end at regulere på tons. Det betyder i min optik, at jeg siger: Godt, så nåede vi så langt. Så tager vi fat herfra," siger han.

Udfordringer næste år

Blandt det kommende års andre store udfordringer nævner Niels Jørgen Pedersen erhvervets økonomi, regeringens bebudede forhøjelser af skatter og afgifter, den kommende landbrugs- og naturkommission og fortsat imagepleje.

"Nu er de økonomiske prognoser heldigvis mere positive, og mange bedrifter har et udmærket økonomisk resultat. Men der er bestemt en stor udfordring i at skaffe driftskapital til unge, der vil ind i erhvervet - og til andre, der har brug for det. Det må komme ved hjælp af forskellige instrumenter som nye ejerformer og gerne en form for statsgaranti for driftsfinansiering. Kommer der også en økonomisk bedring, vil vi se, at der kommer gang i udviklingen," siger han.

Formanden erkender, at der er landmænd, som ikke når at komme med i det økonomiske opsving og som derfor må forlade erhvervet:

"Ja, der er landmænd som er så kørt fast, at de ikke har fremtid i erhvervet længere. For dem mener jeg, det er bedst at skabe sig en god tilværelse uden for erhvervet og komme videre i livet. Jeg tror også, at der nu er flere, som kan forestille sig et liv med arbejde uden for landbruget, end i tidligere perioder med økonomisk nedgang."

For dem, der bliver tilbage, vil mulighederne til gengæld være store, mener han:

"Det er jo det paradoksale ved det. Selv om det går den gale vej for nogle, kan vi være sikre på, at vores varer altid kan afsættes. Vi må blot vænne os til, at der kommer udsving i afregningspriserne, som vi ikke har set før. Så i fremtiden skal vi ikke alene være landmænd men også rigtig gode forretningsmænd og købmænd," spår Niels Jørgen Pedersen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle