Frihandelsaftaler kan fremme eksport af kyllingekød

Marked/fjerkræ. Af chefkonsulent Stig Munch Larsen, Landbrug & Fødevarer

Frihandelsaftaler mellem EU og tredjelande kan få en direkte positiv effekt på dansk eksport af kyllingekød - særligt i de lande, hvor der allerede er forhandlet en bilateral aftale på plads om veterinært certifikat og markedsadgang mellem de danske myndigheder og myndighederne i tredjelandet. Det er der flere gode eksempler på.

Frihandelsaftalerne med Sydkorea (juli 2011), Sydafrika (2010) og Singapore (slut 2014) har medført en fuld eller delvis reduktion af toldsatserne og har alle medvirket til en markant stigning i eksporten af kyllingekød til disse markeder. Det skønnes, at løftet i eksporten (mereksport) af kyllingekød til de tre lande udgør i størrelsesorden 100-125 mio. kr. i 2015 i forhold til eksporten inden frihandelsaftalernes ikrafttræden.

Den positive økonomiske effekt kan dog ikke alene henføres til indgåelse af frihandelsaftalerne, idet ændret handelsmønster kan være en konsekvens af øvrige, ikke-tarifere handelsbarrierer, men der er ingen tvivl om, at fuld eller delvis reduktion af toldsatser og fjernelse af ikke-tarifere handelsbarrierer giver en forbedret konkurrenceevne og dermed afsæt for en større eksport. Grafen nedenfor viser tydeligt, at der særligt i eksporten til Sydkorea og Sydafrika er sket en markant stigning i direkte sammenhæng med implementeringen af frihandelsaftalerne.

Det er dog ikke alle frihandelsaftaler, som nødvendigvis vil have en positiv afsmittende effekt på afsætning af dansk kyllingekød, når der tages højde for en potentiel stigende import, som frihandelsaftaler også kan resultere i. Dette kommer særligt til udtryk, hvis der ikke er ens konkurrencevilkår imellem landenes sektorer, herunder hvis rammevilkårene for produktion af slagtekyllingekød er forskellige.

Forude ligger en række interessante frihandelsforhandlinger med offensive interesser for den danske eksport af kyllingekød. Det drejer sig f.eks. om EU’s igangværende forhandlinger med Japan, Malaysia, Indien og senere måske Kina, som kan resultere i en markant stigende eksport til disse lande. For alle forhandlinger gælder dog, at der ofte er tale om ganske lange forhandlingsforløb, hvor den fulde effekt først sker efter en længere årrække med indfasning af toldreduktion.

Det langsigtede potentiale for yderligere eksport af kyllingekød til tredjelande ser således fornuftigt ud, hvilket vil kunne forstærkes markant ved fortsatte og hurtige fremskridt ved forhandlingsbordet i de igangværende og kommende frihandelsforhandlinger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle